Чому деякі БАДи дають прекрасний результат одним і є зовсім не ефективними для інших?

22/10/2021

Зміст статті:

Креатин - злочинно ефективна добавка, чи переоцінена обманка?

BCAA, або історія про три незамінні амінокслоти.

Аргінін, чи все так однозначно? 

Вітаміни - прихована загроза.

Мінеральні комплекси - основні помилки при виборі та споживанні.

Омега-3 - та сам панацея?

 

Вступ
 
Спортивне харчування та біологічно активні добавки вже давно посідають чільне місце у житті переважної більшості українців. Першопричиною цього є: по-перше,  їх більш доступна ціна, порівняно з аптечними препаратами, по-друге, аж ніяк не менша, а подекуди і вища ефективність. Проте часто можна почути наступне: «Креатин на мені не працює», «Купляв я якось вітамін D-3, ніякого ефекту не відчув» і так далі, і тому подібне.
І звісно, розглянемо основні способи  для того, щоб максимізувати дію тієї чи іншої добавки.

Найбільш дискусійні продукти спортивного харчування:

 

Креатин - злочинно ефективна добавка , чи переоцінена обманка?


Креатин – один із найбільш ефективних елементів спортивного харчування.  Добавка , яка може стати вашим найкращим союзником в тренуваннях , за умови її правильного використання. Адже креатин буде показувати високу ефективність дії тільки в умовах високоінтенсивного короткотривалого довгоінтервального анаеробного тренінгу. Тобто – за умови, що час під навантаженням не перевищує 30-45 секунд, ваги з якими ви працюєте становлять хоча б 50-60 % від разового максимуму, та відпочинок між підходами становить мінімум 1-2 хвилини. Саме при таких умовах ви зможете вижати максимум з своїх м'язових креатинових депо.

З іншої сторони, чим далі ви будете йти в сторону низькоінтенсивних анаеробних навантажень тим меншою ставатиме ефективність креатину. Більш того, креатин здатен знизити ваші показники за умов невідповідного тренінгу. Так, креатин затримує воду, як наслідок - збільшує масу тіла. А власна маса є критичною для спортсменів, котрі тренуються в аеробному режимі. Так, креатин накопичується в усіх м'язах залежно від їх об'єму, а не тільки в цільових. І мало того, що сильні ноги для людини, котра займається підтягуваннями – сумнівний бонус, так і підтягнутись 30 раз з вагою 70 і 75 – це далеко не одне і теж. І це ще не все, ефект збільшення клітинного об'єму, що спостерігається при прийомі креатину - може призвести до швидкої оклюзії капілярного кровотоку в м'язах під час низькоінтенсивного навантаження, тим самим викликаючи стиснення судин, що проносять кров. Що в свою чергу буде викликати явище м'язової гіпоксії та накопичення лактату (молочної кислоти). І як наслідок, спортсмен почне відчувати швидше настання так званого відчуття м'язової скутості чи «забитості» як цей ефект іменують в простонародді.

BCAA, або історія про три незамінні амінокслоти 


BCAA – напевне одна із найбільш популярних представників спортивного харчування . 

Але, незважаючи на це, мало хто  дійсно розуміє в яких умовах ця добавка буде працювати на всі сто. По-перше дійсні клінічні дані підтверджують  високу ефективність BCAA в умовах дефіциту білка і загальної пониженої калорійності. Адже в складі BCAA є лейцин, який сам по собі за умови великих дозувань здатен проявляти антикатаболічні властивості. Адже великі кількості цієї амінокислоти і є основним сигналом до синтезу м'язового білка. Перші ж етапи якого відбуваються за рахунок лейцину, ізолейцину і валіну – основних компонентів BCAA. Тобто, при дефіциті організм палить все, але за рахунок додавання цих амінокислот ви можете на короткий період часу “обійти систему” і таки втримати трохи більше “м'яса”. Але, тут є ряд важливих нюансів:

А) Щоб бути ефективними BCAA повинні вживатись в реально великих кількостях. І це насправді принципово. Адже якщо ви не 50-кілограмова фітоняшка, то денна доза буде в межах 5-10 г за один прийом. А кількість цих прийомів розраховується від носно власної ваги тіла, особливості дієти і денної активності. Проте їх має бути декілька! І “в ідеалі” припадати на періоди найбільшого катаболізму: ранок, відразу після пробудження, під час тренування, та в проміжки тривалого голодування ( від 3 годин і більше) .

І повірте, BCAA –це остання добавка на якій варто економити.

Б) BCAA це не панацея. Чи зможуть вони зберегти вам декілька сотень грам чистого «м'яса» - так. Чи зможуть вони повністю відмінити катаболізм – ні. BCAA це та добавка , вживання якої – це дія на перспективу. Чи будуть відрізнятись дві людини, основна відмінність тренінгу яких полягає в прийомі BCAA ( в робочих дозуваннях, звісно)? За місяць часу – різниця може й не буде сильно помітна. Та можу запевнити, якщо дивитись в перспективі декількох років – то так, будуть, причому доволі таки вагомо.
 

 

 Аргінін, чи все так однозначно?

 

Аргінін – з цією добавкою все і простіше і складніше водночас. Тому що на відміну від попередніх добавок, аргінін це більше вибір спортсменів рівня принаймні впевненого любителя. Відповідно над ним немає пелени тої міфічної «червоної таблетки». Навпаки, більшість сприймає його як засіб який дійсно може дати хороше відчуття пампу і котрий зможе збільшити вашу витривалість. Але ця добавка справді може бути малоефективною для певної категорії спортсменів. Для початку потрібно уточнити те, що аргінін так класно показує себе як добавка для пампу за рахунок розширення судин. Даний ефект здобувається за рахунок оксиду азоту виділення котрого стимулює аргінін. Проте аргінін також використовується в циклі сечової кислоти. Процесі безумовно важливому, але менш значимому в рамках тренувального процесу.
Власне кількість аргініну який піде метаболічно правильним для наш шляхом - обмежена. Основним фактором котрий робить аргінін неробочою добавкою для декотрих спортсменів є кількість ферменту - аргінази. Так як саме кількість даного ферменту визначає кількість аргініну, який буде використовуватись в циклі сечової кислоти. Кількість ферменту аргінази залежить від багатьох факторів. Але ключову роль відіграє звісно генетика. Саме тому з деяких аргінін робить “венозного Аполона”. Для інших ж - взагалі не відчувається. Хоча, знову ж таки, адекватний підхід до організації тренувального процесу всеодно буде одним з ключових факторів, який в сумі з хорошою генетикою ( низьким вмістом аргінази) дозволить вам досягти бажаних результатів.

Проте якщо вам таки не пощастило з генетикою, а памп-машиною ви бути таки бажаєте, то не засмучуйтесь, вихід є - це цитрулін малат, котрий по факту є прямим аналогом аргініну. Навіть більше, він має всі достоїнства аргініну та не використовується в циклі сечової кислоти. А це значить, що він буде ефективним для будь-якої категорії спортсменів. 

Вітаміни - прихована загроза


А) Визначення необхідної дози вітамінів “на око”

Для прикладу, візьмемо D3 - визнаного короля вітамінних добавок. І на такому почесному місці він опинився цілком заслужено. Адже, ергокальциферол (D3) в деяких наукових джерелах називають “прогормоном” - настільки він є важливим для людського організму. А з гормонами гратись - ризикова справа. Так у кожного з нас є певні норми вітаміну D3. Ці норми - це рівні циркулюючого в крові D3 при яких дія останнього на організм буде оптимальною. Тобто, ні дефіцит, ні надлишок - не є бажаним для нашого організму. В ідеалі рішення про призначення вам вітаміну D3 повинен приймати ваш лікуючий лікар. І аж ніяк не ви, тому що тільки дозування в 2000 ум.од може вважатись профілактичним для дорослої людини. Дозування ж у 5000 і 10000 ум.од. є терапевтичними і повинні використовуватись у лікувальних цілях за наявності визначеного дефіциту даного вітаміну. Наголошуємо в цілях “лікувальних”, а не “самолікувальних”.  

BCAA , або історія про три незамінні амінокслоти 
Б) Овердозинг (надмірне споживання вітамінів). 
Так, гіпервітаміноз спричинений надлишковим прийомом  жиророзчинних груп вітамінів є цілком реальною загрозою. Що спричинена повільним періодом напіввиведення останніх з організму. А також їх здатністю довго накопичуватись в підшкірно-жировій клітковині. Саме це робить прийом вітамінів груп D,E,K,A відповідальним кроком. Особливо вітаміну D3, надмірне споживання якого не просто зробить з нього не працюючу добавку, а й переведе його в категорію шкідливих речовин.

В) Вибір комплексів з рослинними екстрактами

Чим шкідливі надлишкові рослинні екстракти ? Все просто, чим більше речовин знаходиться в складі однієї таблетки - тим більші ризики їх нівелювання ефекту один одного в кращому випадку. А в гіршому - шкідливої взаємодії. Це не беручи до уваги те, що з кожною доданою речовиною список моживих побічних реакції буде невпинно рости. Тому, саме в цьому випадку, краще відкинути в сторону жадібність і бажання отримати все і одразу  та ще й в одній пігулці. Бо як говорить народна мудрість - скупий платить двічі. А по відношенню до БАДів можна сказати що навіть тричі, якщо брати до уваги те, що розплачуватись ми будем власним здоров'ям.

 Мінеральні комплекси - основні помилки при виборі та споживанні


А) Овердозинг

Тут ситуація є подібною з вітамінами, єдине, що надмірний прийом мінералів буде ставати відчутним за коротший проміжок часу. Але й шкідливий ефект буде менш тривалим.

Б) Фізіологічна взаємодія

Так, більшість мінералів можуть посилювати, послаблювати, або протидіяти один одному. Так, дуже часто виникає ситуація, коли людина купує магній для заспокійливого ефекту в добавці в склад якої входить кальцій, що має зворотну дію. Таким чином, добавка яка чудово підійде для людей з мінералодефіцитом по магнію і кальцію - взагалі не буде ефективною в якості “заспокійливого” засобу. В зворотньому випадку, при прийомі калію і магнію буде спостерігатись значний заспокійливий і розслабляючий ефект. Що є чудовою комбінацією для людей, котрі страждають від проблем зі сном. Проте є дуже небажано для водіїв, котрі не відаючи про такий підсилюючий ефект цих мінералів приймають рішення про їх прийом перед важливою поїздкою. Адже сон за кермом може призвести до загрозливих наслідків!

BCAA , або історія про три незамінні амінокслоти 

В) Взаємодія мінералів і вітамінів

Так, якщо дозування Кальцію рекомендоване вам лікарем  500 од. буде тільки сприяти нормалізації вашого самопочуття, то при прийомі цієї ж добавки в комплексі з вітаміном D3 результат буде іншим. Це явище буде мати місце через те, що вітамін D3 покращує засвоєння кальцію на двадцять - сорок відсотків. Що в подальшому може спричинити гіперкальціємію - тобто надлишок кальцію в організмі.

Омега-3 - та сама панацея?


А) Переоцінення властивостей

На даний момент, про омега-3 чув ледь не кожен. Можливо надмірна популярність даної добавки породила і велику кількість міфів пов'язаних з нею. Так часто можна почути про “фальсифікацію” омеги і її повну “неробочість” - від людей котрі вирішили вилікувати кардіосклероз та покращити стан шкіри та нігтів однією дієтичною добавкою. Тут ми чітко повинні розуміти, що омега дійсно впливає на велику кількість процесів в нашому організмі. Та робить вона це системно та опосередковано. Себто, як говорять наукові дослідження - знижує ризики розвинення ССЗ, скорочує посттренувальний період відновлення, має позитивний вплив на нервову систему. Але ключовим є той момент, що зазначені ефекти проявляються тільки при систематичному споживанні протягом тривалого періоду часу.

Б) Неадекватний прийом

Тут все просто, так як омега є молекулою жиру - найкраще вона буде засвоюватись після прийому жирної їжі, коли сам організм налаштований на те, щоб емульгувати жирні сполуки. Також слід вважати, що повинно витримуватись рекомендоване співвідношення омеги-3 до омеги-6 та -9 в кількості 1 до 5. Саме при дотриманні цих рекомендацій омега-3 зможе показати себе як надзвичайно корисна та безумовно робоча добавка

Омега-3 - та сама панацея ?

   

Висновок

Як і будь-який інструмент - просто ніщо без рук вправного майстра, так і харчові добавки ніщо без правильного їх застосування. Ось чому так критично знаходити правильні дозування добавок, ті речовини котрі з ними взаємодіють чи протидіють, відслідковувати свою індивідуальну реакцію на прийом різних добавок. А для деяких навіть консультуватись з лікарем, адже як говорив Парацельс “Все є отрута і все є ліки, та єдине, що грає роль - це дозування”.

 

Джерела:

  1. Додаткові вітаміни та мінерали для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань.

  2. Дефіцит вітаміну D впливає на метаболізм жирних кислот.

  3. Дієтичні добавки та спортивні результати: мінерали.

  4. Вивчення імуностимулюючих функцій вітамінів і мінералів як поживних харчових біологічно активних сполук: комплексний огляд.

  5. Причинно-наслідковий зв'язок між антиоксидантами, мінералами та вітамінами та ознаками метаболічного синдрому: дослідження менделівської рандомізації.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті