Багато людей приймають харчові добавки, які можуть бути надзвичайно корисними при правильно складеному харчовому плані. Проте вони навряд чи дадуть позитивний результат, якщо ви при цьому не стежите за харчуванням. Вибір на користь натуральних і багатих поживними речовинами продуктів харчування завжди має бути в пріоритеті. Так що ж щодо харчових добавок на кето дієті? Якщо ви тільки розпочинаєте своє знайомство з кето , ви мусите дізнатись, які вітамінні і мінеральні добавки краще всього підходять для кетогенного способу життя. Саме тому, для вашої зручності,у цьому гайдлайні міститься все, що вам треба знати про найважливіші вітаміни і мінерали, на котрі потрібно звернути увагу на кето-дієті. Можливо, ви навіть вирішите почати прийом подібного роду комплексів, щоб підтримати свій організм на кето дієті. Хоча,в будь-якому випадку, якщо ви просто цікавитесь кето- чи низьковуглеводними дієтами, даний матеріал буде вам корисним.
Коли мова заходить про мінерали, є три основних, про яких ви чуєте найбільше на низьковуглеводній дієті - це натрій, калій і магній. Це електроліти, які потрібні організму для контролю кров'яного тиску і підтримки нормальної роботи нервів і м'язів.В продовж перших декількох тижнів кето дієти ви втрачаєте велику кількість води. Це відбувається тому, що різко скорочується споживання вуглеводів і збільшується кількість жирів в раціоні, що примушує організм виводити воду і електроліти. Точніше вуглеводи самі по собі затримують воду : 1г вуглеводів - 4г води. Саме тому при відмові від них спостерігається різке падіння ваги. Але і так само і різке зниження кількості мікроелементів в організмі.
Важливо поповнити їх запаси, щоб не лише зберегти здоров'я, але і запобігти будь-яким побічним ефектам кето дієти.
Калій грає ключову роль в щоденному функціонуванні нашого організму.
У ідеалі доросла людина, що не має проблем з бруньками, повинна щодня вживати 4700 мг калію, переважно з харчових джерел, а при порушенні функції нирок слід вживати від 1500 до 2700 мг калію в день. Також слід зменшити споживання калію при діабеті першого типу і сердечної недостатності.
У нормі вміст калію в крові коливається від 3,5 до 5,2 ммоль/л.
Калій грає роль у функціонуванні нервової системи, скороченні м'язів, підтримці водного балансу організму, підтримці нормального кров'яного тиску і цукру в крові, у багатьох біохімічних реакціях, що забезпечують життєдіяльність людини.
Наш організм не має здатності виробляти калій природним чином, тому одним із способів підтримки оптимального рівня калію в організмі - вживання продуктів, багатих калієм, таких як буряк, лосось, курага, йогурт, шпинат, диня, мигдаль, брюссельська капуста.
Ті, хто дотримується звичайних дієт, часто говорять, що слід зменшувати або уникати споживання натрію. Насправді, на низьковуглеводній дієті потрібна додаткова кількість натрію, оскільки недостатня її кількість може викликати закрепи, головні болі, втому і прискорене серцебиття. Як правило, на кето дієті корисно вживати додаткову кількість солі, якщо тільки у вас немає хвороб, які вимагають контролювати споживання натрію. Нормой в цьому випадку є близько 3000-5000 мг натрію в день. Необхідну кількість натрію можна отримати з таких джерел, як електролітні добавки або напої, з натурального бульйону з кісток. Можна додавати в їжу їстівні морські водорості(норі, ламінарію) і морську сіль. Додаткову кількість натрію можна отримати із засолених овочів(таких як огірки і селеру) або солоних горіхів і насіння.
Якщо у вас збалансований раціон на кето дієті, то отримання необхідної кількості вітамінів для підтримки здоров'я не стане проблемою. Проте, не виключена можливість, коли отримати потрібну кількість корисних поживних речовин з їжею просто неможливо. Саме тоді можуть згодитися добавки для кето дієти.
Хоч ви і не любите суху теорію, почнемо ми саме з неї: омега- 3 - це ціла група жирних полиненасиченних кислот (пнжк), головне завдання яких полягає в захисті клітин і внутрішніх органів від ушкодження і руйнування.
Поговоримо детальніше про Омега- 3 :
А)міститься виключно в продуктах тваринного походження, причому переважно в жирній рибі, яловичині, морепродуктах. З корисних властивостей: зміцнює імунітет, підвищує антиоксидантні властивості організму
докозагексаеновая (DHA, ДГК)
Б)міститься в жирній рибі і морепродуктах, по мірі важливості займає лідируючі позиції. З корисних властивостей: купірує розвиток серцево-судинних захворювань, стимулює спалювання жирів, покращує настрій
альфа-линоленовая (ALA, АЛК)
Вітамін D - один з найважливіших вітамінів для людини, що відповідає за регуляцію запальних реакцій, імунітет, вироблення статевих гормонів і багато чого іншого. Не потрібно і згадувати, що життєво важливо отримувати його в достатній кількості. Проте більшість людей цього не роблять, навіть якщо приймають добавки. Якщо ви не упевнені, який у вас рівень вітаміну D, то найпростіший спосіб з'ясувати це - зробити аналіз крові. Зараз це дуже доступна процедура. Оптимальний рівень вітаміну D повинен знаходитися в діапазоні 65-75 нг/мл. Якщо у вас менше значення, то наступним вашим кроком має бути компенсація його дефіциту за допомогою добавок. Необхідна щоденна кількість вітаміну D складає від 1000 до 1500 МЕ.. Коли ви приймаєте вітамін D, обов'язково їжте трохи жиру(якщо тільки в добавці він вже не є присутнім), оскільки вітамін D є жиророзчинним. Рекомендується приймати його вранці, оскільки прийом перед сном може зіпсувати його.
Ретинол грає найважливішу роль в процесі розвитку клітин шкіри і кісткової тканини, а також забезпечує роботу зорового аналізатора, включаючись до складу зорового пігменту радопсина, що забезпечує фоторецепцію на сітківці ока. Синтез радопсина особливо підвищується в умовах низької освітленості, забезпечуючи темнову адаптацію. Ретиноевая кислота - необхідний компонент біохімічних реакцій за участю тиреоїдних гормонів і вітаміну D. Ці процеси забезпечують правильний внутріутробний розвиток, стимулюють зростання, впливають на розвиток клітин крові, сприяють мобілізації заліза, що депонує, для синтезу гемоглобіну. Дефіцит вітаміну А в живленні прискорює розвиток залізодефіцитної анемії і перешкоджає додатковому вступу заліза з їжею. Крім того найважливішою особливістю ретинолу є його антиоксидантна дія.
Метою кето дієти являється досягнення харчового кетозу - метаболічного стану, коли організм живиться кетоновими тілами, а не глікогеном(який забезпечується вуглеводами). Високий рівень кетону має важливе значення для досягнення і підтримки кетозу. Використання добавок, відповідних для кето дієти, може бути відмінним варіантом для підтримки здоров'я. Нижче, перераховані декілька добавок, які варто розглянути :
Це унікальний тип прозорої і позбавленої смаку олії, що містить чисті тригліцериди з середньою довжиною ланцюга. МСТ - це жири, які ваше тіло використовує легше, ніж інші жири. Виробники екстрагують МСТ з кокосової або пальмової олії, і лікарі призначають їх для лікування розладів травної системи, судом і багатьох інших захворювань. Проте у світі кето олії МСТ продаються в якості добавок з адже вони здатні різнопланово позитивно впливати на організм.Наприклад , вони здатні виробляти більшу кількісті кетону,допомагати при схудненні,забезпечувати організм енергією,контролювати апетит.Ці переваги пов'язані з тим, що ваше тіло вважає за краще використати МСТ для виробництва енергії і кетону, а не для зберігання жиру. МСТ не вимагають травних ферментів або жовчі. Замість цього вони поступають безпосередньо в печінку з тонкої кишки, де вони використовуються для забезпечення негайної енергії у вигляді вільних жирних кислот або кетону.
Як швидко потрапити в кетоз? У ідеалі ви повинні правильно дотримуватися строгої кето-дієту і приймати екзогенний кетон для додаткової підтримки кетозу. Екзогенний кетон є кетоном у формі добавок. Вони мають ту ж молекулярну структуру, що і кетон, який виробляє наше тіло. Ви можете знайти їх у формі рідини, порошку і пігулок. Дослідження показали, що вони дійсно сприяють переходу в кетоз.Так, вони забезпечують швидкий вхід в кетоз. Зазвичай це займає від 3 до 7 днів. Із застосуванням кетону, організм значно швидше - "Прощає" помилки в живленні. Якщо ви випадково з'їсте більше вуглеводів, то високий рівень кетону допоможе залишитися в кетозі.До того ж , екзогенні кетоні здатні лікувати, так званий «кето-грипп». Цей стан проходить, як тільки в крові підвищується рівень кетонів, і неважливо звідки вони поступили.Більш того вони здатні пригнічувати апетит. Якщо ваша мета - схуднення, то екзогенний кетон допоможе і з цим. Покращую роботу мозку. Кетони в принципі покращують роботу мозку - як власні, так і отримані із зовні.
Враховуючи той факт, що в кето-диете дуже багато жирів, однією з найнеобхідніших добавок на початку шляху стають травні ферменти, які допомагають вам правильно переварювати жири. Фермент, що розщеплює жири - ліпаза. Після змішування з жовчю він допомагає переварювати жири і тригліцериди в жирні кислоти. Ферменти можуть бути особливо корисні, якщо ви раніше споживали мало жирної їжі або мали проблеми з жовчним міхуром.
Не важливо знаходитеся ви на кето або ні, пробіотики є багатофункціональними добавками, які підтримують здоров'я в цілому. Прийом якісних пробіотичних добавок - відмінний спосіб поліпшити мікрофлору кишечника, поліпшити травлення і підвищити імунітет. Ось важливі аспекти, які слід враховувати при купівлі пробіотичних добавок. У складі мають бути пробіотичні культури: лактобацили(Lactobacillus), біфідобактерії(Bifidobacterium), пропіоновокислі бактерії(Propionibacterium), стрептококи виду Streptococcus thermophilus і бактерії роду Lactococcus Добавка повинна містити велику кількість пробіотиків - від 15 до 100 мільярдів
Виключаючи більшість вуглеводів з раціону, ми легко можемо зіткнутися з нестачею клітковини, яка може викликати почуття здуття і закреп. Також, високе споживання жирів може бути важким для вашої травної системи.
Найпростіше рішення - включити в раціон клітковину:
Псиллиум - лушпиння насіння подорожника - популярна розчинна харчова клітковина, використовувана для нормалізації травлення. Дослідження також показують, що він знижує рівень холестерину і глюкози в крові Льняне сім'я містить як розчинні, так і нерозчинні волокна. Нерозчинні волокна дають об'єм стільця і полегшують його проходження. Проте, вам треба спочатку розмолоти їх, щоб отримати користь від обох волокон.
Льняне насіння також багате омега- 3 жирними кислотами і тіаміном
Насіння чіа містять в основному нерозчинну клітковину і трохи розчинної клітковини. Вони є найбагатішим рослинним джерелом омега- 3 жирних кислот, а також забезпечують достатню кількість кальцію
Пектин - розчинна харчова клітковина, що міститься майже в усіх рослинах, у яких вона входить до складу клітинних стінок. Особливо висока концентрація пектину спостерігається в шкірці і корі фруктів і овочів - він забезпечує їх високу міцність. Наприклад, шкірка апельсина містить 30% пектину, яблучна шкірка - 15%, а лушпиння лука - 12%. Пектин також зустрічається в м'якоті фруктів і овочів. З хімічної точки зору пектин є складним полісахаридом, що складається з ряду простих цукрів і цукрових кислот. Його гелеутворюючі властивості відомі кожному, хто готував желе або варення. Саме вони обумовлюють деякі з корисних ефектів пектину, що особливо стосуються здоров'я кишечника, регулювання рівня цукру в крові і метаболізму холестерину.
Дієта - якою б вона не була - вимагає мудрого підходу до себе. Особливо критично це у наш час. В той час, коли продукти харчування стають усе більш висококалорійними. Проте харчова цінність яких постійно падає. Саме тому так необхідно, особливо коли ви обмежуєте свій денний раціон, отримувати достатню кількість мікроелементів якщо не з їжею, то хоч би у формі харчових добавок. Ось чому, з одного боку, кето-диета накладає багато обмежень і вимагає підвищеної уваги до складання раціону. З іншого боку, за допомогою правильно складеної кето-диеты можна добитися насправді феноменальних результатів.
Не знайдено дописів
Написати відгук