Кето-дієта. БАДи і харчові добавки, котрі стануть вам в пригоді

07/12/2021

Зміст статті

Харчові добавки на кето дієті: які з них потрібні?

Кето дієта і харчові добавки: Мінерали.

Калій.

Натрій.

Кальцій.

Кето дієта і харчові добавки: Вітаміни.

Омега-3.

Вітамін D.

Вітамін А.

Які ще кето добавки можна вживати?

Олія МСТ.

Екзогенні кетони.

Ферменти.

Пробіотики.

Клітковина.

 

Харчові добавки на кето дієті: які з них потрібні?

 

Багато людей приймають харчові добавки, які можуть бути надзвичайно корисними при правильно складеному харчовому плані. Проте вони навряд чи дадуть позитивний результат, якщо ви при цьому не стежите за харчуванням. Вибір на користь натуральних і багатих поживними речовинами продуктів харчування завжди має бути в пріоритеті.

Так що ж на рахунок харчових добавок на кето дієті? Якщо ви тільки розпочинаєте своє знайомство з кето, ви мусите дізнатись, які вітамінні і мінеральні добавки краще всього підходять для кетогенного способу життя. Саме тому, для вашої зручності, у цьому гайдлайні міститься все, що вам треба знати про найважливіші вітаміни і мінерали, на котрі потрібно звернути увагу на кето-дієті. Можливо ви навіть вирішите почати прийом подібного роду комплексів, щоб підтримати свій організм на кето дієті. Хоча в будь-якому випадку, якщо ви просто цікавитесь кето чи низьковуглеводними дієтами, даний матеріал буде вам корисним.

Кето-дієта

 

Кето дієта і харчові добавки: Мінерали

 

Коли мова заходить про мінерали, є три основних, про які ви чуєте найбільше на низьковуглеводній дієті - це натрій, калій і магній. Це електроліти, які потрібні організму для контролю кров'яного тиску і підтримки нормальної роботи нервів і м'язів. Впродовж перших декількох тижнів кето дієти ви втрачаєте велику кількість води. Це відбувається тому, що різко скорочується споживання вуглеводів і збільшується кількість жирів в раціоні, що примушує організм виводити воду і електроліти. Точніше вуглеводи самі по собі затримують воду: 1г вуглеводів - 4г води. Саме тому при відмові від них спостерігається різке падіння ваги. Але так само і різке зниження кількості мікроелементів в організмі.

Важливо поповнити їх запаси, щоб не лише зберегти здоров'я, але і запобігти будь-яким побічним ефектам кето дієти.

 

Калій

 

Калій грає ключову роль в щоденному функціонуванні нашого організму. В ідеалі доросла людина, що не має проблем з нирками, повинна щодня вживати 4700 мг калію, переважно з харчових джерел, а при порушенні функції нирок слід вживати від 1500 до 2700 мг калію в день. Також слід зменшити споживання калію при діабеті першого типу і сердечної недостатності. У нормі вміст калію в крові коливається від 3,5 до 5,2 ммоль/л.

Калій грає роль у функціонуванні нервової системи, скороченні м'язів, підтримці водного балансу організму, підтримці нормального кров'яного тиску і цукру в крові, у багатьох біохімічних реакціях, що забезпечують життєдіяльність людини. Наш організм не має здатності виробляти калій природним чином, тому одним із способів підтримки оптимального рівня калію в організмі є вживання продуктів, багатих калієм, таких як буряк, лосось, курага, йогурт, шпинат, диня, мигдаль, брюссельська капуста.

 
 

Натрій

 

Ті, хто дотримується звичайних дієт, часто говорять, що слід зменшувати або уникати споживання натрію. Насправді, на низьковуглеводній дієті потрібна додаткова кількість натрію, оскільки недостатня його кількість може викликати закрепи, головні болі, втому і прискорене серцебиття. Як правило, на кето дієті корисно вживати додаткову кількість солі, якщо тільки у вас немає хвороб, які вимагають контролювати споживання натрію. Нормой в цьому випадку є близько 3000-5000 мг натрію в день. Необхідну кількість натрію можна отримати з таких джерел, як електролітні добавки або напої, з натуральний бульйон з кісток. Можна додавати в їжу їстівні морські водорості (норі, ламінарію) і морську сіль. Додаткову кількість натрію можна отримати із засолених овочів (таких як огірки і селера) або солоних горіхів і насіння.

 

Магній

 

Хронічний дефіцит магнію часто відзначається у хворих цукровим діабетом, артеріальною гіпертонією, атеросклерозом, епілепсією, остеопорозом і так далі. Відомий ряд фізіологічних станів, що супроводжуються підвищеною потребою в магнії: вагітність, годування грудьми, період інтенсивного зростання і дозрівання, літній і старечий вік, важка фізична праця і фізичне навантаження у спортсменів, емоційна напруга, часте і тривале(більше 30-40 хв. за сеанс) перебування в сауні, недостатній сон, авіаційні перельоти і перетин часових поясів. Нестача магнію виникає при прийомі кофеїну, алкоголю, наркотиків і деяких лікарських засобів, наприклад сечогінних, які сприяють видаленню магнію з сечею. Наша нервова система чуйно реагує на рівень магнію в організмі. Понижений його вміст може викликати занепокоєння, нервозність, страх, а також безсоння і втому, зниження уваги і пам'яті, у ряді випадків - судорожні припадки, тремор та інші симптоми. Часто люди скаржаться на "безпричинні" головні болі. Магній (особливо у поєднанні з вітаміном В6) чинить нормалізуючу дію на стан вищих відділів нервової системи при емоційній напрузі, депресії, неврозі. Це не випадково. Стреси (фізичні, психічні) збільшують потребу в магнії, що служить причиною внутрішньоклітинної магнієвої недостатності.
 
 

 

Кальцій

 

Кальцій - ще один електроліт, який може вимиватися при переході на кето дієту. Скелет – це своєрідне депо кальцію, який використовується для підтримання нормального рівня кальцію в сироватці крові у разі недостатньої кількості в їжі. Таким чином, достатня кількість кальцію необхідна для досягнення пікової кісткової маси під час росту та для обмеження прогресуючої демінералізації кісток у подальшому житті, що призводить до остеопорозу, крихкості кісток та збільшення ризику переломів. Якщо ваш раціон збалансований, то це не повинно викликати сильного занепокоєння, але в деяких випадках може знадобитися прийом кальцію у вигляді харчової добавки. Найочевиднішим джерелом кальцію є молочні продукти, але якщо ви не можете їх вживати, то хорошою альтернативою може бути риба, брокколі, капуста, бок-чой або не солодке мигдалеве молоко. Якщо ви збираєтеся приймати кальцій у формі харчової добавки, переконаєтеся, що в складі є вітамін D, який потрібний для засвоєння кальцію.
 
 

 Кето дієта і харчові добавки: Вітаміни

 

Якщо у вас збалансований раціон на кето дієті, то отримання необхідної кількості вітамінів для підтримки здоров'я не стане проблемою. Проте не виключена ситуація, коли отримати потрібну кількість корисних поживних речовин з їжею просто неможливо. Саме тоді можуть згодитися добавки для кето дієти.

Омега- 3

Хоч ви і не любите суху теорію, почнемо ми саме з неї: омега-3 - це ціла група жирних полиненасиченних кислот (пнжк), головне завдання яких полягає в захисті клітин і внутрішніх органів від ушкодження і руйнування.

Поговоримо детальніше про Омега-3:

А) Докозагексаєнова (DHA, ДГК). Міститься виключно в продуктах тваринного походження, причому переважно в жирній рибі, яловичині, морепродуктах. З корисних властивостей: зміцнює імунітет, підвищує антиоксидантні властивості організму.

Б) Альфа-ліноленова (ALA, АЛК). Міститься в жирній рибі і морепродуктах, по мірі важливості займає лідируючі позиції. З корисних властивостей: запобігає розвитку серцево-судинних захворювань, стимулює спалювання жирів, покращує настрій.

 
В)міститься в їжі рослинного походження - соя, боби, горіхи, олії, а також в рибі і морепродуктах. З корисних властивостей: допомагає налагодити роботу серцево-судинної системи, покращує діяльність мозку та стан шкіри. Щоденною нормою споживання є близько 3000-5000 мг риб'ячого жиру з високою концентрацією ЭПК/ДГК (эйкозапентаенова /докозагексаенова кислота класу омега-3). Майте на увазі, що джерело омега-3 жирних кислот має значення. Добавка риб'ячого жиру, яку ви приймаєте, повинна відповідати міжнародним стандартам якості риб'ячого жиру(IFOS) і мати п'ятизірковий рейтинг, а також знак схвалення від організації під назвою "Друзі моря"(FOS). Ви повинні отримувати те, за що ви платите! Риб'ячий жир - не те, на чому варто економити!

Вітамін D

Вітамін D - один з найважливіших вітамінів для людини, що відповідає за регуляцію запальних реакцій, імунітет, вироблення статевих гормонів і багато чого іншого. Не потрібно і згадувати, що життєво важливо отримувати його в достатній кількості. Проте більшість людей цього не роблять, навіть якщо приймають добавки. Якщо ви не впевнені, який у вас рівень вітаміну D, то найпростіший спосіб з'ясувати це - зробити аналіз крові. Зараз це дуже доступна процедура. Оптимальний рівень вітаміну D повинен знаходитися в діапазоні 65-75 нг/мл. Якщо у вас менше значення, то наступним вашим кроком має бути компенсація його дефіциту за допомогою добавок. Необхідна щоденна кількість вітаміну D складає від 1000 до 1500 МО. Коли ви приймаєте вітамін D, обов'язково їжте трохи жиру (якщо тільки в добавці він вже не є присутнім), оскільки вітамін D є жиророзчинним. Рекомендується приймати його вранці, оскільки прийом перед сном може зіпсувати його ефект.

Вітамін А

Ретинол грає найважливішу роль в процесі розвитку клітин шкіри і кісткової тканини, а також забезпечує роботу зорового аналізатора, включаючись до складу зорового пігменту радопсина, що забезпечує фоторецепцію на сітківці ока. Синтез радопсину особливо підвищується в умовах низької освітленості, забезпечуючи темнову адаптацію. Ретиноєва кислота - необхідний компонент біохімічних реакцій за участю тиреоїдних гормонів і вітаміну D. Ці процеси забезпечують правильний внутрішньоутробний розвиток, стимулюють ріст, впливають на розвиток клітин крові, сприяють мобілізації заліза для синтезу гемоглобіну. Дефіцит вітаміну А прискорює розвиток залізодефіцитної анемії і перешкоджає додатковому поступанню заліза з їжею. Крім того, найважливішою особливістю ретинолу є його антиоксидантна дія.

 

 

Які ще кето добавки можна вживати ?

Метою кето дієти являється досягнення харчового кетозу - метаболічного стану, коли організм живиться кетоновими тілами, а не глікогеном(який забезпечується вуглеводами). Високий рівень кетону має важливе значення для досягнення і підтримки кетозу. Використання добавок, відповідних для кето дієти, може бути відмінним варіантом для підтримки здоров'я. Нижче перераховані декілька добавок, які варто розглянути:

Олія МСТ

 

Це унікальний тип прозорої і позбавленої смаку олії, що містить чисті тригліцериди з середньою довжиною ланцюга. МСТ - це жири, які ваше тіло використовує легше, ніж інші жири. Виробники екстрагують МСТ з кокосової або пальмової олії, і лікарі призначають їх для лікування розладів травної системи, судом і багатьох інших захворювань. Проте у світі кето олії МСТ продаються в якості добавок, адже вони здатні різнопланово позитивно впливати на організм. Наприклад, вони здатні виробляти більшу кількісті кетону, допомагати при схудненні забезпечувати організм енергією, контролювати апетит. Ці переваги пов'язані з тим, що ваше тіло вважає за краще використати МСТ для виробництва енергії і кетону, а не для зберігання жиру. МСТ не вимагають травних ферментів або жовчі. Замість цього вони поступають безпосередньо в печінку з тонкої кишки, де вони використовуються для забезпечення негайної енергії у вигляді вільних жирних кислот або кетону.

 

Екзогенний кетон

 

Як швидко потрапити в кетоз? В ідеалі ви повинні правильно дотримуватися строгої кето-дієту і приймати екзогенний кетон для додаткової підтримки кетозу. Екзогенний кетон є кетоном у формі добавок. Вони мають ту ж молекулярну структуру, що і кетон, який виробляє наше тіло. Ви можете знайти їх у формі рідини, порошку і пігулок. Дослідження показали, що вони дійсно сприяють переходу в кетоз. Так, вони забезпечують швидкий вхід в кетоз. Зазвичай це займає від 3 до 7 днів. Із застосуванням кетону організм значно швидше "пробачає" помилки в харчуванні. Якщо ви випадково з'їсте більше вуглеводів, то високий рівень кетону допоможе залишитися в кетозі. До того ж екзогенні кетоні здатні лікувати, так званий «кето-грип». Цей стан проходить, як тільки в крові підвищується рівень кетонів, і не важливо звідки вони поступили. Більше того, вони здатні пригнічувати апетит. Якщо ваша мета - схуднення, то екзогенний кетон допоможе і з цим. Кетони також покращують роботу мозку - як власні, так і отримані із зовні.

Ферменти

Враховуючи той факт, що в кето-дієті дуже багато жирів, однією з найнеобхідніших добавок на початку шляху стають травні ферменти, які допомагають вам правильно перетравлювати жири. Фермент, що розщеплює жири - ліпаза. Після змішування з жовчю він допомагає переварювати жири і тригліцериди в жирні кислоти. Ферменти можуть бути особливо корисні, якщо ви раніше споживали мало жирної їжі або мали проблеми з жовчним міхуром.

Пробіотики

Не важливо, знаходитеся ви на кето або ні, пробіотики є багатофункціональними добавками, які підтримують здоров'я в цілому. Прийом якісних пробіотичних добавок - відмінний спосіб покращити мікрофлору кишечника, поліпшити травлення і підвищити імунітет. Ось важливі аспекти, які слід враховувати при купівлі пробіотичних добавок. У складі мають бути пробіотичні культури: лактобацили (Lactobacillus), біфідобактерії (Bifidobacterium), пропіоновокислі бактерії (Propionibacterium), стрептококи виду Streptococcus thermophilus і бактерії роду Lactococcus Добавка повинна містити велику кількість пробіотиків - від 15 до 100 мільярдів

 

Клітковина

 

Виключаючи більшість вуглеводів з раціону, ми легко можемо зіткнутися з нестачею клітковини, яка може викликати почуття здуття і закреп. Також високе споживання жирів може бути важким для вашої травної системи.

Найпростіше рішення - включити в раціон клітковину:

Псілліум - лушпиння насіння подорожника - популярна розчинна харчова клітковина, яка використовується для нормалізації травлення. Дослідження також показують, що вона знижує рівень холестерину і глюкози в крові. Льняне насіння містить як розчинні, так і нерозчинні волокна. Нерозчинні волокна дають об'єм стільця і полегшують його проходження. Проте, вам треба спочатку розмолоти їх, щоб отримати користь від обох волокон.

Льняне насіння також багате омега-3 жирними кислотами і тіаміном.

 
 
 

Насіння чіа містять в основному нерозчинну клітковину і трохи розчинної клітковини. Вони є найбагатшим рослинним джерелом омега- 3 жирних кислот, а також забезпечують достатню кількість кальцію.

Пектин - розчинна харчова клітковина, що міститься майже в усіх рослинах, у яких вона входить до складу клітинних стінок. Особливо висока концентрація пектину спостерігається в шкірці і корі фруктів і овочів - він забезпечує їх високу міцність. Наприклад, шкірка апельсина містить 30% пектину, яблучна шкірка - 15%, а лушпиння цибулі- 12%. Пектин також зустрічається в м'якоті фруктів і овочів. З хімічної точки зору пектин є складним полісахаридом, що складається з ряду простих цукрів і цукрових кислот. Його гелеутворюючі властивості відомі кожному, хто готував желе або варення. Саме вони обумовлюють деякі з корисних ефектів пектину, що особливо стосуються здоров'я кишечника, регулювання рівня цукру в крові і метаболізму холестерину.

Висновок

Дієта - якою б вона не була - вимагає мудрого підходу до себе. Особливо критично це у наш час. В той час, коли продукти харчування стають усе більш висококалорійними, проте харчова цінність яких постійно падає. Саме тому так необхідно, особливо коли ви обмежуєте свій денний раціон, отримувати достатню кількість мікроелементів якщо не з їжею, то хоч би у формі харчових добавок. Ось чому з одного боку кето-дієта накладає багато обмежень і вимагає підвищеної уваги до складання раціону, а з іншого боку, за допомогою правильно складеної кето-дієти можна добитися насправді феноменальних результатів.

 

Джерела

  1. Кетогенна дієта: плюси і мінуси.

  2. Кетогенна дієта та серцево-судинні захворювання.

  3. Кетогенна дієта та втрата ваги: ​​чи є вплив на витрати енергії?

  4. Огляд кетогенної дієти та способу життя.

  5. Кето-дієти: добре, погано чи потворно?

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті