Ашваганда – ефективна добавка від стресу

28/07/2023

 

В умовах сьогодення стрес є чи не найчастішим компаньйоном у повсякденному житті, все більше БАДів, вітаміни від стресу, спортивне харчування та просто звичайні рекомендації ми отримуємо із інтернету для ефективної боротьби з ним, але не всі вони є дієвими. Як дійсно ефективно понизити рівень кортизолу, підняти стресостійкість та покращити сон, у даній статті ми розглянемо добавку яка допоможе у цьому. 

Що таке Ашваганда?

Ашваганда (Ashwagandha), також відома як “індійський женьшень”, походить з Індії, її також можна зустріти в Пакистані, на Шрі-Ланці та в інших регіонах Південної Азії. Сама рослина виглядає як невисокий листовий чагарник з коренем, який має сильний запах, його сушать, перемелюють та споживають. Через свій характерний запах ця рослина має ще таку назву як “запах коня”. Ашваганда характерна своїми адаптогенними властивостями, це означає, що вона допомагає організму адаптуватися до стресу, підвищує його стійкість до збудників та піднімає загальну життєву енергію. Вона також вважається тонізуючим засобом, який може зміцнювати нервову систему, підвищувати витривалість та покращувати фізичний стан організму.

 

Історія Ашваганди в традиційній медицині

Ашваганда має довгу історію використання в традиційній індійській медицині, відомій як “аюрведа”. Ця давньоіндійська система медицини винайдена щонайменше 5000 років тому і базується на використанні природних ресурсів для збереження здоров'я та лікування різних хвороб. Ашваганда була цінною рослиною в аюрведічній медицині завдяки своїм лікувальним властивостям і широкому спектру застосування. Вона використовувалась як афродизіак, тонік для загального зміцнення організму, антистресовий засіб та засіб для покращення стану нервової системи.

У давні часи ашваганда використовувалася для підвищення фізичної сили та витривалості у воїнів. Також вона застосовувалася для поліпшення сексуальної функції і як засіб для підвищення плодючості.

У деяких регіонах Індії корінь рослини використовують для приготування настоянки або екстракту, який потім додають до різних різних продуктів харчування або ж споживають шляхом заварювання і використовують як напій.

Ашваганда в традиційній медицині

З часом ашваганда стала популярною не тільки в Індії, але й у багатьох інших країнах, завдяки своїм корисним властивостям для здоров'я та дослідженням, що підтверджують її фармакологічні властивості. Сьогодні вона широко використовується як доповнення до раціону харчування та спортивного харчування.

Роль та функції ашваганди

В першу чергу Ашваганда відома своїми адаптогенними властивостями, її головна мета це адаптація організму до стресу та зниження впливу стресових факторів на організм і підвищення його стійкості. До основних функцій цієї рослини можна віднести зниження тривожності та антистресовий ефект. Підвищення лібідо та підняття рівня тестостерону також є однією з основних функцій цього кореня. Саме активні компоненти "вітаноліди" та зниження рівня гормону стресу кортизолу, за рахунок адаптогенних властивостей, сприяють підвищенню головного статевого гормону у чоловіків.
Але на цьому функції ашваганди не закінчуються, рослина також містить “фітокомпоненти” які допомагають у боротьбі зі шкідливими вільними радикалами.  Вільні радикали - це хімічні сполуки, що утворюються в організмі під впливом зовнішніх факторів, таких як забруднення, ультрафіолетове випромінювання, куріння. Антиоксиданти, що містяться в ашваганді, нейтралізують вільні радикали, знижують їх шкідливу дію та захищають клітини від пошкоджень. Це допомагає знизити ризик розвитку окислювального стресу, запальних та дегенеративних захворювань.
 

Як працює ашваганда?

Ашваганда містить у собі багатий хімічний склад компонентів, активні сполуки яких допомагають впливати на організм та забезпечують її властивості. Нижче зазначена таблиця яка коротко описує дію цих компонентів:

Компонент

Функція, яку виконує

 Вітаноліди

Це група фітокомпонентів, вони є основними біологічно активними речовинами ашваганди і відповідають за багато з її ефектів, зокрема антистресові, антиоксидантні, протизапальні та імуномодулюючі впливи.

 Алкалоїди

Ашваганда містить декілька алкалоїдів, таких як сомніферин, анаферин, і т. д. Ці сполуки також впливають на нервову систему і допомагають знизити рівень тривожності та стресу.

 Флавоноїди

Рослина містить декілька флавоноїдів, таких як кверцетин, рутин і т. д. Ці сполуки є потужними антиоксидантами, які допомагають боротися зі шкідливими вільними радикалами і запобігають окислювальному стресу.

Амінокислоти і фітостероли

Ашваганда також містить ряд амінокислот, які є будівельними блоками білків, і фітостероли, які впливають на холестерин та інші жирові речовини в організмі.

Загальний ефект ашваганди полягає в її адаптогенних властивостях, тобто в здатності підтримувати баланс в організмі під час стресу і змін у середовищі. Вона допомагає знижувати рівень гормону кортизолу (гормон стресу) та підвищувати рівень антистресових гормонів, таких як гамма-амінобутират (ГАБА). Це допомагає зменшити тривожність, покращити сон, збільшити рівень енергії та підтримати загальний стан здоров'я.

Ашваганда для спортсменів

Ашваганда для спортсменів
Ашваганда є цінним доповненням для спортсменів і активних фізичних людей. Вона має адаптогенні властивості, які допомагають знизити рівень стресу і підвищити стійкість організму до фізичного навантаження. Корінь ашваганди сприяє підвищенню енергії, витривалості і навіть відновленню м'язів, допомагаючи покращити спортивну продуктивність. Зниження запальних процесів в організмі допомагає підтримувати здоров'я суглобів та м'язів, зменшуючи ризик спортивних травм, особливо у спортсменів, які займаються важкоатлетичними або ж контактними видами спорту. Також якщо ваш вид спортивної діяльності базується на розумових навантаженнях, або ж змагання та стрес перед ними заважають вам сфокусуватися на поставленій меті, ашваганда також допомагає покращенню концентрації та сприяє поліпшенню психологічного настрою.

Дослідження та клінічні докази

Дослідження та клінічні докази користі ашваганди постійно збільшуються, за останній період через пік своєї популярності вона стала об'єктом інтересу в багатьох наукових дослідженнях через свої потенційні корисні властивості для здоров'я. В одному із досліджень на людях, які приймали добавку та плацебо, стало відомо, що у суб’єктів дослідження, які приймали ашваганду  у кількості 300 мг високонцентрованої добавки два рази на день на протязі 60-ти днів спостерігалося значне зниження рівня гормону стресу у порівнянні з піддослідними, які вживали плацебо. Дослідження було проведене на 64-х добровольцях та було опубліковане у авторитетному журналі Індійської психологічної медицини.
Далі приведена таблиця, яка показує імовірність дії ашваганди опираючись на ряд досліджень, проведених на як людях так і на тваринах, що доводять дієвість добавки для тих чи інших показників:

Симптоми

Ймовірність дії

Докази

Зниження рівня стресу

Однозначно зазначено покращення після прийому

Багато досліджень показують, що добавка є корисною для зниження рівня кортизолу

Зменшує втому

Вірогідно, кілька доведених досліджень

Невелика кількість досліджень показало незначну користь

Зменшує біль

Вірогідно, декілька доведених досліджень

Було доведено, що прийом ашваганди зменшує біль у тілі а також у суглобах

Як заспокійлива речовина

Однозначно доведено на людях та тваринах

Деякі дослідження на тваринах показали, що добавка має сильну седативну дію. Ці ж показники на людях мали хороший заспокійливий ефект.

Варто відзначити, що хоча більшість досліджень підтверджують потенційні користі ашваганди, деякі результати можуть бути не до кінця розгорнутими, а певні дослідження можуть бути обмежені за вибіркою або методологією дослідження. Тому важливо пам'ятати, що ашваганда продовжує вивчатись та досліджуватись.

Рекомендації щодо вживання

Ашваганда доступна у різних формах, включаючи порошок, капсули, таблетки, екстракти, трав'яні чаї та масла. Дозування може залежати від багатьох факторів, таких як вік, стать, загальний стан здоров'я та індивідуальна чутливість. Зазвичай рекомендована доза для вживання в капсулах становить 300-600 мг на день. Ашваганду також можна приймати як окремий трав'яний препарат або в складі спеціальних трав'яних сумішей та добавок. Зазвичай рекомендується приймати ашваганду один або два рази на день, бажано у вечірній час, так як вона має легкий седативний ефект.
Як і з будь якими трав’яними препаратами, перед тим, як купити ашваганду та почати її приймати, варто проаналізувати свій стан або ж проконсультуватися зі спеціалістом.
 

Побічні ефекти та протипоказання від прийому ашваганди

В цілому, ашваганда вважається безпечною для більшості людей, особливо, якщо вона вживається в помірних дозуваннях. Проте у деяких випадках можуть виникати побічні ефекти. Ось деякі з них:
  • Сонливість: У деяких випадках ашваганда може викликати сонливість або втому. Тому краще вживати її у вечірній час, щоб уникнути сонливості вдень.

  • Вплив на гормональний стан: Ашваганда може впливати на гормональний стан організму, зокрема на рівень тестостерону. Людям з певними гормональними проблемами або станами рекомендується консультуватися з лікарем перед вживанням.

  • Протипоказання вагітним жінкам та годуючим матерям: не рекомендується вживання ашваганди, так як це може спричинити викид плоду. Також варто уникати прийому ашваганди перед операціями, оскільки вона може впливати на артеріальний тиск.


Висновки

Ашваганда це адаптоген, що допомагає організму адаптуватися до стресу та підвищує його стійкість. Вона може допомогти знизити рівень тривоги, поліпшити сон та загальний психічний стан. Ця рослина відома своїми ергогенними властивостями, підвищуючи енергію та витривалість. Для спортсменів це може мати велике значення, допомагаючи покращити фізичну продуктивність та тренувальні результати. Ашвагандха має антиоксидантні властивості, захищаючи клітини від окислювання та зменшуючи ризик розвитку запальних процесів, що  сприяє підтримці загального самопочуття, включаючи здоров'я серця та імунної системи.

 

Якого виробника добавки краще обрати ?

В першу чергу варто дивитися на зворот етикетки виробника та обирати той продукт в якого найбільше активних речовин. Найкращі виробники Ашваганди за вмістом активних компонентів це Activ Lab, Now Foods, Planetary Herbal.

Чи можуть діти та підлітки вживати ашваганду?

Як правильно вживати ашваганду: перед їжею, після їжі або незалежно від їжі?

Як довго можна приймати ашваганду без перерви?

Чи є ашваганда безпечною для вживання разом із спортивними добавками?

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

У статті все чітко описано про таку популярну добавку. Я приймав ашваганду і задоволений.

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті