Як пережити шалений ритм життя? Основне про адаптогени, ефект від прийому категорії добавок

03/10/2021

Зміст статті:

Що таке адаптогени та які основні риси адаптогенів?

Вплив адаптогенів та рівень шкідливого стресу в організмі.

Протизапальні властивості адаптогенів, ефективна боротьба з артритом?

Покращуй сон з адаптогенами.

Зміцнюй імунітет адаптогенами.

Чи допоможуть адаптогени при проблемах з травленням?

Адаптогени та лібідо, який зв’язок?

Адаптогени демонструють виражену протипухлинну дію.

Топ-3 адаптогенів, які ми можем радити кожному.

Топ-3 адаптогенів, для підвищення спортивних показників.

Найкращі комбінації адаптогенів і спортивного харчування для вибухових тренувань і «надпродуктивних» буднів.

 

Кожен день наш організм протидіє величезній кількості негативних факторів зовнішнього середовища. А саме: холоду, спеці, гіпоксії (браку кисню), іонізуючому випромінюванню, забрудненого навколишнього середовища. З цією нелегкою боротьбою йому майже завжди вдається впоратись. Коли ж організм починає програвати цю боротьбу, саме тоді він виходить зі стану гомеостазу (природньої рівноваги). І як наслідок, розвиваються різного роду захворювання. В цьому випадку ми звертаємось до лікарів та різного роду медикаментів. Але, звісно, хворобу краще попередити, аніж лікувати. Саме в даному випадку на допомогу і приходять різного роду адаптогени, які окрім зменшення рівня кортизолу покращать спортивні досягнення та при вживанні з іншими добавками вийде чудове комплексне спортивне харчування.

Що таке адаптогени ?

 

Адаптогени - це препарати рослинного походження, основна дія яких полягає у підвищенні адаптаційних (пристосувальницьких) здібностей організму. Тобто: знижені рівня стресу, підвищенні працездатності і загального тонусу організму. Окрім того, адаптогени покращують обмінні процеси та роботу ендокринної системи, мають загальнотонізуючу дію на ЦНС.

Не всі речовини рослинного походження із загальнотонізуючою дією можуть вважатись адаптогенами. Так Брехманом і Дардімовим було виділено чотири основні критерії, яким має відповідати будь-яка речовина, щоб вважатись адаптогеном.

А саме :

  1. Aдаптогени рослинного походження повинні зменшувати шкоду, заподіяну стресовими станами, такими як втома, інфекції та депресія;
  2. Адаптогени рослинного походження повинні мати позитивний збудливий вплив на організм людини;
  3. На відміну від традиційних стимуляторів, збудливі ефекти, викликані адаптогенами рослинного походження не повинні викликати таких побічних ефектів, як безсоння, знижений рівень синтезу білку або надмірне споживання енергії;
  4. Адаптогени рослинного походження не повинні завдати шкоди організму людини.
Що таке адаптогени ?

Вплив адаптогенів та рівень шкідливого стресу в організмі

 

Наднирники, умовні залози стресу, мобілізують різні стресові реакції у відповідь на кожен подразник, включаючи фізичний, біохімічний, гормональний, термічний, внутрішній, зовнішній, емоційний та психічний. Як відомо, саме стрес, а не патологічне ураження є основною причиною втоми надниркових залоз. Надмірний стрес може бути викликаний однією сильною стимулюючою подією або накопиченням хронічного або повторного стресу. Коли можливості надниркових залоз виділяти достатню кількість гормонів, які здатні забезпечити компенсацію такого рівня стресу, не можуть перебороти постійну надмірну стрес-дію - виникає надниркова втома. Наднирники продовжують працювати в умовах надниркової втоми, але не можуть підтримувати гомеостаз. З одного боку, якщо наднирники добре справляються з стресовими обставинами, то рівень кортизолу відповідно підвищується. Що з часом може призвести до розвинення ознак метаболічного синдрому, таких як: втрата м’язів, гіперглікемія, пригнічення імунних запальних реакцій.

Вплив адаптогенів та рівень шкідливого стресу в організмі

З іншого боку, якщо надниркові залози не в змозі підтримувати адекватний гормональний фон - з’являється надниркова втома. Надниркова втома зазвичай розвивається швидше, ніж метаболічний синдром і може стати настільки серйозною, що може спричинити ниркову недостатність.

Кількість гормону стресу, що виробляється людським організмом, збільшується під тиском зовнішніх факторів. Адаптогени можуть підвищувати ефективність секреції надниркових залоз, тим саме нормалізуючи вироблення гормонів. Наукові дослідження можуть підтвердити це твердження: У 2001 році BTGaffney підтвердив, що женьшень інгібує 11-бета-гідроксистероїддегідрогеназу-1, а елеутерокок - інгібує катехол-О-метилтрансферазу, обидві ці сполуки мають безпосередній вплив на кортизолові рецептори та прискорюють деградацію «гормона стресу» в неактивні сполуки. За відсутності стресу адаптогени можуть прискорити відновлення надниркових залоз. Крім того, адаптогени можуть підвищувати рівень клітинної енергії та запобігати окислювальним пошкодженням, що в свою чергу веде до нормалізації функції надниркових залоз.

Наступні адаптогени рослинного походження підтримують функцію надниркових залоз:

  • Женьшень американський та звичайний (Panax quinquefolius et somnifera)
  • Ашваганда (Withania somnifera)
  • Кодопсис (Codonopsis pilosula)
  • Лютерокок (Eleutherococcus senticosus)

Протизапальні властивості адаптогенів, ефективна боротьба з артритом?

 

Артрит викликається пошкодженням тканин і захворюваннями суглобів, що зазвичай супроводжується болем і набряком. Найпоширеніші види артриту - остеоартрит та ревматоїдний артрит. 

Адаптогени можуть ефективно зменшити запалення та біль, пов’язані саме з ревматоїдним артритом. Тому саме такі адаптогени будуть найефективнішими у боротьбі з ним:

Протизапальні властивості адаптогенів, ефективна боротьба з артритом?

Покращуй сон з адаптогенами

 

Багато людей страждають від безсоння та інших проблем пов’язаних зі сном. Зовнішній стрес порушує нормальну секрецію кортизолу, що є основною причиною проблем пов’язаних зі сном.

«Адаптогени допомагають виробленню кортизолу та знімають стрес» - саме так називається дослідження Стівена Меймса та Н. В. Провалової .

Адекватна секреція кортизолу нормалізує роботу біологічного годинника та циркадних ритмів.

Дані цього дослідження свідчать про те, що наступні адаптогени рослинного походження можуть виступати в ролі допоміжних засобів для покращення сну:

Покращуй сон з адаптогенами
  • Женьшень звичайний
  • Ашваганда
  • Лимонник Китайський (Schisandra chinensis)

 

Наступні ж адаптогени рослинного походження можуть послабити наслідки синдрому різниці в часі, викликаного порушенням фізіологічного ритму людського організму: Женьшень американський та звичайний, Гіностема та Родіола Рожева.

Зміцнюй імунітет адаптогенами

 

В офіційній медицині широко використовується багато імуностимулюючих та імуномодулюючих рослинних адаптогенів. Особливої актуальності вони набули з настанням ери коронавірусу.

При цьому виділяють імуномодулючі адаптогени, тобто, вони регулюють діяльність імунної системи, а також імуностимулюючі, які стимулюють розмноження клітин.

До імуномодулюючих відносять : До імуностимулюючих відносять:
Зміцнюй імунітет адаптогенами

Чи допоможуть адаптогени при проблемах з травленням?

 

Симптоми, пов'язані із захворюваннями органів травлення, є найбільш поширеними. Навряд чи знайдеться людина, у якої ніколи не було печії, відрижки, нудоти, болі в животі, метеоризму і закрепів. При цьому за медичною допомогою для з'ясування причин цих симптомів звертаються тільки в тому випадку, коли симптоми повторюються регулярно або проявляються гостро. І це не дивно, адже проблема дійсно не надто «зручна».

Саме для підтримання мікрофлори кишечника і нормалізації процесів травлення вживають:

Чи допоможуть адаптогени при проблемах з травленням?

Адаптогени та лібідо, який зв’язок?

 

Адаптогени і лібідо: яка зв'язок?

Статева дисфункція є серйозним медико-соціальним симптомом, який зустрічається у 10-52% чоловіків і 25-63% жінок. Еректильна дисфункція, головна причина чоловічої імпотенції, вважається однією з найважливіших проблем громадського здоров’я, оскільки від неї страждає значний відсоток чоловіків.

Ця проблема може мати негативний вплив на якість життя та психологічний стан пацієнтів, що потребує комплексного підходу до лікування і підтримки. Своєчасна діагностика і адекватне лікування сексуальної дисфункції відіграють важливу роль у покращенні громадського здоров'я та якості життя людей.

Наступні адаптогени мають виражений позитивний вплив на лібідо та поліпшують кровопостачання органів малого тазу:

  • Еврикома довголиста
  • Якірці сланки (відомі як Трібулус за своєю латинською назвою - Tribulus terrestris)
  • Мака Перуанська (Lepidium meyenii)
  • Женьшень звичайний
  • Сереноа (відома як Saw palmetto)

Остання увійшла у цей список через те, що використовується для терапії гіперплазії передміхурової залози - основної причини еректильної дисфункції чоловіків похилого віку.

 

Адаптогени демонструють виражену протипухлинну дію

 

7

Адаптогени рослинного походження відіграють ключову роль у протипухлинних механізмах, таких як гальмування вироблення ракових клітин, приведення людського організму до стану рівноваги та сприяння відновленню клітин. Протипухлинний ефект адаптогенів часто тісно пов'язаний саме з імунними механізмами. Іншими словами, адаптогени можуть активувати імунні клітини для того, щоб пригнічувати ріст пухлин та посилювати механізми вибіркової смерті клітин. Ось чому в країнах Європи адаптогени часто використовується суміжно з хіміотерапією для досягнення найбільш вираженої протипухлинної дії. Адже коли ракові клітини адаптуються до хіміотерапії, головним наслідком цього є ​​розвиток опірності до багатьох препаратів. Найпростіший механізм розвитку опірності до декількох препаратів полягає в наступному: ракові клітини викидають на зовні фермент (цитостатин), який не дозволяє імунним клітинам їх знищувати. Серед адаптогенів саме Женьшень Звичайний може істотно знизити опір ракових клітин до багатьох лікарських засобів, пригнічуючи вироблення ними цитостатину.

Так було доведено, що екстракт Женьшеню може продовжити життя мишей, які хворіють раком. Крім того, епігалокатехін-галат - основна діюча речовина Еврикоми довголистої (Eurycoma longifolia) може пригнічувати вивільнення специфічних ракових білків, що запобігає розвитку опору в ракових клітинах до медикаментів.

Топ-3 адаптогенів , які ми можем радити кожному

 

Ашваганда – цей адаптоген не дарма перший у списку, адже в якості дієтичної добавки може виконувати цілий ряд важливих фунцій, а саме:

  • Збільшує витривалость і зменшує рівень втоми.
  • Знижує рівень тривожності та нормалізує сон.
  • Знижує секрецію кортизолу і зменшує м'язововий катаболізм.
  • Поліпшує когнітивні функції: пам'ять, уважність, нервово-м'язову координацію.
  • Позитивно впливає на рівень тестостерону і якість еякуляту
8

Куркумін, який здатний:

  • Знизити больові відчуття в суглобах і прискорити їх відновлення.
  • Підтримувати рівень тестостерону на високому рівні.
  • Допомогти зберегти м'язи (при схудненні) і нарощувати суху масу м'язів за рахунок зниження рівня катаболізму.
  • Знизити рівень тригліцеридів і холестерину в крові, захищаючи серце і печінку.
  • Чи зберегти високий рівень активності ЦНС, захищаючи нейрони мозку.
  • Синергічно посилить дію інсуліну, допомагаючи засвоювати глюкозу і живити м'язи.


Женьшень, адже екстракт даної рослини:

  • Надає загальнозміцнюючу і тонізуючу дію.
  • Підвищує фізичну працездатність.
  • Покращує розумову активність (пам'ять, концентрацію, увагу, здатність до навчання).
  • Підвищує імунітет.
  • Покращує кровообіг.
  • Знижує рівень холестерину.
  • Знижує рівень цукру в крові.
  • Покращує потенцію.
  • Має омолоджуючу дію ,адже є сильним антиоксидантом.

 

Топ-3 адаптогенів для підвищення спортивних показників

 

  1. Родіола Рожева, адже вона здатна ефективно боротись з гіпоксією у разі інтенсивної фізичної активності (наприклад силового тренування, бігу, тощо), немов би «забирає» на себе значну частину кисню, що надходить і його починає не вистачати. В результаті погіршується нервово-м'язова взаємодія, падає зосередженість, порушується координація рухів, сповільнюється швидкість реакції і т.п., внаслідок чого значно падає ефективність тренування. У ряді експериментів різниця в сприйнятті навколишнього оточення, швидкості реагування і роботі інших функцій ЦНС між учасниками, які вживали екстракт родіоли і тими, які не вживали, досягала 30%.

  2. Китайський Лимонник, оскільки екстракт лимонника допомагає швидше відновлюватися, особливо в тому випадку, коли на тлі добре регенеруючих тканин і сприятливому загальному стані організму виникає надмірна сонливість, астенічні і депресивні стани, занепад сил. На відновлення організму екстракт лимонника впливає не тільки завдяки стимуляції ЦНС, а й завдяки високому вмісту антиоксидантів (в тому числі вітаміну С), імуностимулюючих речовин, органічних кислот, мінералів, лігнанів, що впливають на рівень лейкоцитів і інших компонентів. А в дослідах на тваринах було встановлено, що Schisandra chinensis збільшує концентрацію анаболічних білків, які стимулюють стовбурові клітини в м'язовій тканині розвиватися в повноцінні м'язові клітини, що пов'язано з більш швидкою регенерацією після навантажень

  3. Екстракт гуарани важливий перш за все своєю тонізуючою дією. У ньому досить багато кофеїну, який проте діє не зовсім так як кава. Такі кавові напої як еспресо, містять досить високі дози чистого кофеїну, який викликає різкий приплив енергії, а через деякий час такий же різкий спад. Дія гуарани більше нагадує дію чаю - повільне малопомітне підвищення бадьорості, поліпшення настрою і підйом енергії, який через кілька годин сходить нанівець. Кофеїн гуарани завдяки меншій концентрації, а також пов'язаності з іншими речовинами засвоюється повільніше, обумовлюючи відсутність різкого спаду, а також низьку ймовірність виникнення побічних ефектів

Найкращі комбінації адаптогенів і спортивного харчування для вибухових тренувань і надпродуктивних буднів:

 

9
  • Максимальна енергія і витривалість: Гуарана 4 г + Лимонник китайський по 1 г + Родіола рожева 300 мг + Кофеїн 5мг на кг маси тіла + Цитрулін 8 г + L-карнітин 3 г + ВСАА 5 г за 60 хвилин до навантаження, але не пізніше, ніж за 6 годин до сну.
  • Потужна протидія стресу: Ашваганда 0.5 г + 5-HTP (екстракт гріффони) 100 мг + GABA 1 г + Магній (або ZMA). Разова доза 300-450 мг перед сном.
  • Максимальна продуктивність: Креатин моногідрат 3-5 г + Бета-аланін 2-3 г + L-карнітин (ацетил L-карнітин) 1000-1500 мг + Екстракт Лимонника китайського 600-1000 мг + Еврікома довголиста 300 мг щодня один-два рази на день разом з їжею курсом до двох місяців з наступною перервою.

Висновок

На сьогоднішній день різні дослідження показали що адаптогени рослинного походження є різновидом елітної фітотерапії, що відіграє важливу роль у здоров'ї людини та допомагає організму людини протистояти різним факторам стресу. Однак клінічне застосування адаптогенів рослинного походження та їх використання у продуктах охорони здоров’я залишається на первинній стадії. Незважаючи на це, адаптогени уже давно займають почесне місце серед методів альтернативної медицини і на практиці показують високу ефективність.
 
Джерела:
 
  1. Адаптогени рослин - історія та перспективи.

  2. Вплив даптогенів на результати, пов'язані з депресією: систематичний інтегративний огляд і обґрунтування синергізму з фізичною активністю.

  3. Попередній огляд досліджень адаптогенів: порівняння їх біоактивності в ТКМ з біоактивністю женьшеневих трав, які використовуються в усьому світі.

  4. Вплив Тонгкат Алі на гормони стресу та психологічний стан у суб'єктів із помірним стресом.

  5. Фармакологічна оцінка Ashwagandha, що підкреслює її медичні заяви, безпеку та аспекти токсичності.

  6. Родіола рожева для фізичної та розумової втоми: систематичний огляд.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті