Бета-аланін – легальний допінг спортсмена. Що таке бета-аланін та як він діє на організм?

19/06/2021

Кожна людина при занятті спортом або ж звичайною фізичною активністю зіштовхувалася з втомою м’язів, коли вже немає сил зробити навіть 1 повторення у тренажерному залі, або ж просто хочеться зупинитися та посидіти перевівши дух.
Усім відоме так зване поняття закислення м’язів, однак що варто робити аби збільшити поріг втомлюваності, чи є сенс приймати різного роду добавки аби оптимізувати даний процес? Сьогодні у даній статті поговоримо про таку річ як бета-аланін і чи дійсно він є ключем до кращої витривалості організму. Тому після перегляду даної статті та вивченні основних моментів ви зможете обрати дійсно робочі добавки та купити професійне спортивне харчування.

Що таке бета-аланін, як він діє на наш організм?

Насамперед варто усвідомити, що бета-аланін представляє собою замінну амінокислоту, тобто він може не лише надходити з їжі, але й синтезуватися нашим організмом самостійно. Але щодо останнього, то це відбувається в досить незначній кількості.
Зокрема, як він все ж таки працює? Коли ми піддаємо наш організм фізичному навантаженню у наших м’язах починає виділятися молочна кислота, яка порушує нервову провідність м’язів. Як наслідок, через даний процес ми починаємо втрачати працездатність м’язевої групи, яка піддається навантаженню, при чому це може бути не лише на тренуванні в залі, але й наприклад, під час звичайного бігу чи довгого плавання.
Відповідно, цю ситуацію може дещо покращити саме бета-аланін, який є попередником карнозину. Саме останній допомагає боротися з підвищеною кислотністю, яка виникає під час закислення м’язів. За рахунок чого в нас покращується нервова провідність, інтенсивність скорочень м’язових волокон та зменшується втомлюваність. Можна звісно одразу приймати карнозин, якби не один нюанс – він не здатний витримати агресивне середовище нашого шлунку, на відміну від бета-аланіну. Тому оптимально приймати саме останній.

Приймаючи бета-аланін, можна отримати такі переваги як:

  • Підвищення витривалості при аеробному та анаеробному навантаженні;
  • Сприяння розвитку вибухової сили м’язів;
  • Поліпшення процесу відновлення після навантажень та покращення росту м’язів;
  • Зменшення пітливості та досягнення кращої нервової провідності м’язів.

Після вживання з’явилось відчуття поколювання, почало чесатися обличчя, невже у мене алергія на бета-аланін? – Однозначно ні, дане явище називається парестезія, тобто ефект поколювання, мурашок. Найчастіше таке відчувається на обличчі, шиї, спині та грудній клітині. Це своєрідна реакція організму на бета-аланін. Однак, якщо випивши його ви таке не відчуваєте, то не варто переживати, що придбали підробку. У даному випадку все зводиться до чутливості нашого організму. Хтось може отримати такі відчуття від 2 г добавки, а комусь необхідно випити 5-6 г або й більше.

Враховуючи переживання ряду людей, відмітимо, що бета-аланін є абсолютно безпечним для нашого організму. Це було підтверджено дослідженням, в ході якого після вживання добавки протягом 12-ти тижневого періоду, було відібрано повторний аналіз крові, який показав, що після прийому не відбулося абсолютно ніяких змін щодо показників загального аналізу, біохімічного, а також відносно рівня гормонів.
Відносно ефективності даної добавки дійсно сумніватися не варто, оскільки її навіть доволі часто включають до складу різного роду передтренувальних комплексів. Крім того, результативність бета-аланіну підтверджується й науковими дослідженнями.

Чи можна бета-аланін отримати зі звичайних продуктів харчування?

Як вже згадувалось, бета-аланін може як надходити зі звичайних продуктів харчування, так і синтезуватися нашим організмом самостійно, а саме печінкою, проте загальний обсяг даної амінокислоти буде не надто значним. Тому якщо ви активно тренуєтесь, або ж ведете активний спосіб життя, для досягнення кращого ефекту є сенс приймати саме добавку.

Для решти ж людей, для підтримки бета-аланіну у мінімальній концентрації можна вживати білкову їжу, збагативши власний раціону м’ясом яловичини, свинини, курятини, індички. Є сенс налягати на курячі яйця, а також молочну продукцію – молоко, різні види твердих сирів, звичайний кисломолочний сир.

Крім того, якщо ви бажаєте покращити синтез амінокислоти вашим організмом, можна доповнити ваш раціон рибою та морепродуктами. Допоможуть у даному випадку також овочі, фрукти та горіхи.

Однак правило того, що аби наїсти той мінімум, який буде адекватно діяти на організм ще ніхто не відміняв, тому й у цьому випадку варто підходити з розумом аби не наїсти стільки, що потім доведеться худнути.

Кому є сенс вживати бета-аланін?

Враховуючи властивості бета-аланіну висновок, кому дійсно є сенс вживати цю добавку напрошується сам собою.

Перш за все це люди, які піддають навантаженню власні м’язи досить тривалий час. Сюди можна віднести культуристів, які бажають покращити показники витривалості, а також пробити застій чи додатково наростити м’язеву масу. Також ця добавка буде досить актуальною для боксерів, велосипедистів, футболістів. Бета-аланін сприяє кращій працездатності м’язів та покращить результат у довготривалій перспективі.

Перейдемо до періоду, коли можна відчути результат, а також в загальному, як краще приймати бета-аланін.

Відносно вживання, знову  таки, опираючись на результати досліджень, а також підкріплення практикою, добавку є сенс вживати курсом, оскільки бета-аланін накопичується у нашому організмі.

Тобто це може бути протягом 1-3 місяців, разом з тим порцію 6 грам розбивають на 3 прийоми по 2 грами та приймають протягом дня рівними частинами. По завершенню перших 2-х тижнів прийому можна помітити покращення загальної витривалості під час навантаження, що в подальшому буде додатково зростати.
Досить ефективно себе показувало поєднання бета-аланіну з креатином. Однак щодо останнього варто ретельніше підбирати форму, оскільки частина форм креатину здатна додатково затримувати воду, що може бути досить критичним для боксерів чи футболістів, наприклад.
В цілому ж добавка при грамотному використанні може дати людині ряд додаткових переваг, головне при цьому правильно розпланувати тренувальний процес чи період підготовки до змагань, бою тощо.
Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті