Сироватковий протеїн і його ступені очищення (концентрат, ізолят, гідролізат)

03/02/2021

Визначення та виробництво

Сироватковий протеїн, як спортивна добавка, це поєднання глобулярних білків, які отримують специфічним шляхом ферментації побічного продукту молочного виробництва - сироватки.

Якщо виражатися простіше, то сировиною для даного виду білкових добавок служить залишковий продукт сироваріння. За допомогою певних технологій рідкий розчин сироватки, що містить в собі всі корисні речовини, пастеризується і фільтрується до отримання потрібного процентного співвідношення чистого білка.

Після цього ми вже маємо вихідну сировину необхідної якості для виробництва білкової добавки. Додавши різні компоненти для надання смаку і запаху, а так само потрібної консистенції ми отримуємо концентрат сироваткового білка, який можемо придбати в будь-якому магазині спортивного харчування по всьому світу. Але можна піти ще далі…

Процес виробничтва сироваткового протеїну
Схема виробництва сироваткового протеїну

Ступені очищення протеїну (фракції)

Концентрат

Як уже згадувалося вище, концентрат, це перша ступінь очищення будь-якого білка. Пройшовши пастеризацію, фільтрацію і концентрування ми вже отримуємо чистий і готовий до вживання продукт. Процентне співвідношення білка на 100 г продукту в таких випадках може мати дуже широкий діапазон. Починаючи від 40% і закінчуючи 80%. Найчастіше використовується Whey Protein Concentrate (WPC80). Цифра в кінці означає відсоток безпосередньо білка. Такий концентрат має дуже мало відмінностей від ізоляту і його ви зустрінете практично в кожному продукті середньої цінової категорії.

Ізолят

Ізолят - це наступний рівень очищення сироватки. Така назва походить з того факту, що під час виробництва даного протеїну всі не потрібні речовини, як наприклад лактоза, жири і цукор, ізолюються і залишається виключно чистий продукт. Сироватковий ізолят можуть приймати навіть ті, у кого спостерігається непереносимість лактози або будь-які алергічні реакції на молочну продукцію. Так само дана фракція білка має куди більше незамінних амінокислот з розгалуженими боковими ланцюжками (ВСАА), а його засвоєння проходить значно швидше.

Гідролізат

Гідролізат - це вершина процесу очищення сироватки. Дана фракція сироваткового протеїну є найбільш чистою і позбавленою всіляких домішок. Тут вже не буде ні грама вуглеводів, лактози або жиру, а білок вже розкладений до поєднань з двох або трьох амінокислот. Такий протеїн, прийнятий на порожній шлунок, засвоюється протягом 20-30 хвилин. Гідролізат можна вважати повністю безпечним для алергіків. Але в таких чудових показаннях по всім параметрам криється суттєвий мінус, це вартість такого продукту. Проте ви повинні розуміти за що ви платите більше і воно того дійсно варто.

Типи сироваткового протеїну
Коментарі

Раніше не розуміла чи є якась різниця між ними. Тепер знатиму і візьму для себе концентрат, а подрузі поражу ізолят, бо в неї непереносимість лактози

Як на мене потрібно обирати тільки сироватковий концентрат і не переплачувати за маркетинг, тих 1-2 грами цукру чи вуглеводів "погоди не зроблять", а про гідролізат то я взагалі мовчу, гроші на вітер.

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті