Сироватковий протеїн, як спортивна добавка, це поєднання глобулярних білків, які отримують специфічним шляхом ферментації побічного продукту молочного виробництва - сироватки.
Якщо виражатися простіше, то сировиною для даного виду білкових добавок служить залишковий продукт сироваріння. За допомогою певних технологій рідкий розчин сироватки, що містить в собі всі корисні речовини, пастеризується і фільтрується до отримання потрібного процентного співвідношення чистого білка.
Після цього ми вже маємо вихідну сировину необхідної якості для виробництва білкової добавки. Додавши різні компоненти для надання смаку і запаху, а так само потрібної консистенції ми отримуємо концентрат сироваткового білка, який можемо придбати в будь-якому магазині спортивного харчування по всьому світу. Але можна піти ще далі…
Як уже згадувалося вище, концентрат, це перша ступінь очищення будь-якого білка. Пройшовши пастеризацію, фільтрацію і концентрування ми вже отримуємо чистий і готовий до вживання продукт. Процентне співвідношення білка на 100 г продукту в таких випадках може мати дуже широкий діапазон. Починаючи від 40% і закінчуючи 80%. Найчастіше використовується Whey Protein Concentrate (WPC80). Цифра в кінці означає відсоток безпосередньо білка. Такий концентрат має дуже мало відмінностей від ізоляту і його ви зустрінете практично в кожному продукті середньої цінової категорії.
Ізолят - це наступний рівень очищення сироватки. Така назва походить з того факту, що під час виробництва даного протеїну всі не потрібні речовини, як наприклад лактоза, жири і цукор, ізолюються і залишається виключно чистий продукт. Сироватковий ізолят можуть приймати навіть ті, у кого спостерігається непереносимість лактози або будь-які алергічні реакції на молочну продукцію. Так само дана фракція білка має куди більше незамінних амінокислот з розгалуженими боковими ланцюжками (ВСАА), а його засвоєння проходить значно швидше.
Гідролізат - це вершина процесу очищення сироватки. Дана фракція сироваткового протеїну є найбільш чистою і позбавленою всіляких домішок. Тут вже не буде ні грама вуглеводів, лактози або жиру, а білок вже розкладений до поєднань з двох або трьох амінокислот. Такий протеїн, прийнятий на порожній шлунок, засвоюється протягом 20-30 хвилин. Гідролізат можна вважати повністю безпечним для алергіків. Але в таких чудових показаннях по всім параметрам криється суттєвий мінус, це вартість такого продукту. Проте ви повинні розуміти за що ви платите більше і воно того дійсно варто.