Головні властивості триптофану та його застосування у спорті

Поживні речовини дуже важливі для організму, якщо людина активно тренується або веде здоровий спосіб життя. Якщо ми не приймаємо їх у достатній кількості, то прогресу в бодібілдингу чи іншому спорті можна не чекати.

Нормальне функціонування систем організму неможливе без присутності у яких амінокислот. Одна з найважливіших – триптофан, про який зараз йтиметься. Він входить до складу багатьох білків та жирів. Крім цього, триптофан є незамінною амінокислотою, тобто він не може синтезуватись в організмі. Амінокислота має дуже велике значення для нервової системи та регулювання обмінних та відновлювальних процесів. Переглянувши дану статтю ви зрозумієте основні властивості триптофану, де він міститься та зможете з легкістю купити цю добавку та спортивне харчування через інтернет.

Що таке триптофан та як він працює?

Триптофан, що отримується з їжею, проходить процес метаболізму і перетворюється при цьому на ніацин, відомий нам, як вітамін В3. Сам процес метаболізму відбувається у печінці. Вітамін бере участь у переважній більшості процесів, основа яких – це перетворення цукру і жиру на безпосередню енергію. З іншого боку, без ніацину неможливий обмін амінокислот.

Триптофан бере участь у процесі синтезу серотоніну. Гормон здатний значною мірою регулювати апетит (або привести його до норми). Серотонін нормалізує сон та підвищує настрій. Головний запас серотоніну знаходиться у травному тракті.

Амінокислота триптофан – це один із матеріалів для побудови протеїнів, тому вона незамінна в період набору м'язової маси. За наявності триптофану людський гіпофіз синтезує більше гормону росту, що дозволяє прискорити білковий синтез.

Триптофан, зважаючи на свою участь у процесі регулювання норми апетиту, просто незамінний при схудненні. Він може зменшити почуття голоду. Відбувається швидке насичення їжею, а також зменшується потяг до продуктів, що містять значну кількість вуглеводів. При достатній кількості триптофану в організмі їжа перестає бути джерелом насолоди, а є лише джерелом калорій.

В яких продуктах харчування міститься триптофан

У повсякденному житті триптофан зустрічається у таких продуктах:

  • Морепродукти: чорна та червона ікра, кальмари, лосось, скумбрія, короп.
  • М'ясні продукти: індичка, яловичина, курка. Свинина, яйця, баранина.
  • Молочні продукти; сир, молоко, сир.
  • Бобові та крупи: вівсяна крупа, перлова крупа, греча, соєві боби, пшоно.
  • Горіхи всіх видів.
  • Інші продукти: гриби, кураги, шоколад.

Триптофан широко зустрічається у спортивному харчуванні, оскільки його роль при важкому тренінгу була оцінена спортсменами. Тим більше, що триптофан здатний значною мірою покращувати настрій та самопочуття. Якщо ваша мета – ефективний набір м'язової маси, скидання жирових відкладень, швидке відновлення після занять, то триптофан вам необхідний. При цьому даної амінокислоти не вистачатиме, якщо отримувати її зі звичайних продуктів. У період активних тренувань прийом триптофану краще здійснювати у вигляді спеціального спортивного харчування.