Що таке аргінін і як його приймати?

28/01/2021

Суть і визначення

У світі спорту вже дуже давно існують різні види харчових добавок, які так чи інакше здатні доповнити ваш раціон харчування або підвищити якість тренувального процесу, тим самим покращивши його результативність. У даній статті мова піде про речовину за пошук і дослідження якої була отримана Нобелівська премія в 1998 році. Це говорить нам про те, що вся світова спільнота ії найрозумніші представники дуже високо оцінили значимість і вплив даної речовини в цілому і на організм людини зокрема.

Аргінін або якщо завгодно L-аргінін - це умовно незамінна білкова амінокислота. Іншими словами, це частинка, одна з цеглинок, які становлять повноцінну молекулу білка. Отже, ви можете отримати його зі звичайної їжі, переважно білкової. Якщо амінокислота є умовно незамінною, то це говорить нам про те, що вона може в певних критичних моментах вироблятися організмом самостійно, але більша її кількість повинна надходити ззовні з продуктами харчування.

Arginine

Аргінін як спортивна добавка

ornithine cycle

Як і безліч інших амінокислот, аргінін має певні терапевтичні властивості і титульною з них є участь у виробленні так званого оксиду азоту (NO) при взаємодії з синтазою оксиду азоту. Даний медіатор відповідає за розслаблення стінок судин від чого відбувається їх розширення. Цей ефект тягне за собою масу позитивних наслідків, серед яких зниження артеріального тиску, поліпшення кровообігу і так далі, докладніше про це нижче. Завдяки своїм властивостям аргінін знайшов широке застосування як в класичній медицині (терапія хвороб серцево-судинної системи), так і в світі спортивного харчування в якості харчових добавок. Початково аргінін випускають у вигляді порошка, хоча на полицях магазинів спортивного харчування ви можете зустріти його ще в капсулах або таблетках. В цілому даний аспект впливає виключно на зручність вживання.

Варто відзначити ще один важливий процес в якому бере участь аргінін, адже завдяки йому знижується біологічна доступність розглянутої амінокислоти для вироблення NO, це орнітіновий цикл. Суть даного процесу полягає у виведенні аміаку, як продукту білкового розпаду в нашому організмі. Іншими словами, прийнявши аргінін у вигляді добавки ви цілком можете втратити деяку його частину на моменті засвоєння в кишечнику. Тут все залежить від вашої фізіології і деяких інших несприятливих чинників. Далі частина аргініну піде на орнітіновий цикл. А все що залишиться, буде задіяно у виробленні NO. Саме тому для досягнення помітного ефекту в тренувальному процесі, аргінін рекомендують приймати починаючи від 3 грам і більше.

Основні властивості аргініну

На даному етапі розповіді ми вже з'ясували, що аргінін вельми дієва штука і точно впливає на організм людини. Залишилося тільки зрозуміти, які з приписуваних йому можливостей дійсно мають місце бути, які потрібні у світі спорту, а які є домислами чи неправильним трактуванням отриманої інформації. Що ж, давайте розбиратися по черзі.

  1. Аргінін як донатор оксиду азоту, в сенсі основного способу розширення судин. Тут все на 100% вірно. Саме аргінін і є головним на цьому святі розслаблення стінок судин.
  2. Покращує живлення м'язів.В цілому це твердження випливає з попереднього. Тут навіть логіка на стороні добавки. Ширше судини, більше крові в робочій м'язовой групі, а разом з кров'ю більше корисних речовин все в тій же робочій м'язовой групі. Можна сказати що твердження вірне. Але залишається ще питання, а так це важливо в контексті тренувань? Ми вважаємо, що досить, для того що б використовувати дану добавку.
  3. Прискорює відновлення. В цілому це теж наслідок попередніх двох тверджень. Ширше судини - більше крові, більше крові - більше корисних речовин, більше корисних речовин - швидше відновлення.
  4. Ускорение заживления травм. Йдемо все тим же логічним шляхом і приходимо до того, що твердження вірне, ну принаймні в теорії.
  5. Знижує артеріальний тиск. Дивіться пункт 1, це його прямий наслідок.
  6. Покращує еректильну функцію. Тут все досить логічно, хоч і не так сильно, як хотілося б. Адже там теж м'яз, що наповнюється кров'ю. Тому поліпшення кровообігу тільки на користь.
  7. Поліпшення транспортування креатину в м'язи. На 100% науково доведений факт. Тому аргінін можна використовувати як транспортну систему для креатину, приймаючи їх разом.
  8. Сприяє так званому пампу. Памп - це відчуття накачування крові у м'яз в момент виконання вправ на ту чи іншу м'язову групу. Іншими словами почуття наповненості м'язів кров'ю. Чим більше крові туди може потрапити, тим сильніше відчуття. Інша справа в тому, що зрозуміти це зможе тільки більш-менш тренований атлет.
  9. Аргінін - антиоксидант. Цілком можливо, та тільки не зрозуміло, як і на чому це може позитивно позначитися.
  10. Покращує імунітет. Знову-таки, момент з розряду «аргінін - антиоксидант», сенс той же. Тобто дослідження стверджують, що це є, але на практиці нічого не ясно.
  11. Підсилює секрецію гормону росту. Існують дослідження, що доводять дане твердження, але на практиці дуже складно помітити якіс суттєві зміни в тренувальному процесі спираючись на цей фактор.

growth hormone

Підйом рівня гормону росту при вживанні аргініну

Як приймати Аргінін?

Спираючись на всю описану вище інформацію найочевиднішим часом прийому аргініну буде період безпосередньо перед тренуванням або будь-якою іншою фізичною діяльністю. Це призведе до розширення судин і як наслідок зниження тиску. До всього іншого, дозволить краще відчути памп. Аргінін можна приймати і після тренування, тоді логіка буде наступна. Ширше судини, краще кровообіг, краще відновлення. Але тут момент спірний, так як не до кінця ясно, чи дійсно таке велике значення поліпшеного кровообігу на короткий період безпосередньо після тренування. Іноді аргінін приймають на ніч, щоб стимулювати вироблення гормону росту, але теж момент спірний і нам здається, що ця властивість не представляє особливого інтересу через низький рівень.

Що ж стосується розміру порції, то тут велику роль відіграє індивідуальний фактор. Як вже зазначалося вище, на шляху «перетворення» аргініну в оксид азоту є ряд перешкод і починається він з всмоктування в кишечнику, якість якого буде залежити від особливостей фізіології конкретної людини. Ми рекомендуємо почати прийом з 3 грам і при необхідності підніматися до 6ти, але не більше. Подальше збільшення разового прийому просто не призведе ні до якого поліпшення результату. Приймайте аргінін на порожній шлунок, так як це амінокислота і при відсутності перешкод в засвоєнні, в кров вона потрапить вже через 10-15 хвилин.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті