У світі спорту вже дуже давно існують різні види харчових добавок, які так чи інакше здатні доповнити ваш раціон харчування або підвищити якість тренувального процесу, тим самим покращивши його результативність. У даній статті мова піде про речовину за пошук і дослідження якої була отримана Нобелівська премія в 1998 році. Це говорить нам про те, що вся світова спільнота ії найрозумніші представники дуже високо оцінили значимість і вплив даної речовини в цілому і на організм людини зокрема.
Аргінін або якщо завгодно L-аргінін - це умовно незамінна білкова амінокислота. Іншими словами, це частинка, одна з цеглинок, які становлять повноцінну молекулу білка. Отже, ви можете отримати його зі звичайної їжі, переважно білкової. Якщо амінокислота є умовно незамінною, то це говорить нам про те, що вона може в певних критичних моментах вироблятися організмом самостійно, але більша її кількість повинна надходити ззовні з продуктами харчування.
Як і безліч інших амінокислот, аргінін має певні терапевтичні властивості і титульною з них є участь у виробленні так званого оксиду азоту (NO) при взаємодії з синтазою оксиду азоту. Даний медіатор відповідає за розслаблення стінок судин від чого відбувається їх розширення. Цей ефект тягне за собою масу позитивних наслідків, серед яких зниження артеріального тиску, поліпшення кровообігу і так далі, докладніше про це нижче. Завдяки своїм властивостям аргінін знайшов широке застосування як в класичній медицині (терапія хвороб серцево-судинної системи), так і в світі спортивного харчування в якості харчових добавок. Початково аргінін випускають у вигляді порошка, хоча на полицях магазинів спортивного харчування ви можете зустріти його ще в капсулах або таблетках. В цілому даний аспект впливає виключно на зручність вживання.
Варто відзначити ще один важливий процес в якому бере участь аргінін, адже завдяки йому знижується біологічна доступність розглянутої амінокислоти для вироблення NO, це орнітіновий цикл. Суть даного процесу полягає у виведенні аміаку, як продукту білкового розпаду в нашому організмі. Іншими словами, прийнявши аргінін у вигляді добавки ви цілком можете втратити деяку його частину на моменті засвоєння в кишечнику. Тут все залежить від вашої фізіології і деяких інших несприятливих чинників. Далі частина аргініну піде на орнітіновий цикл. А все що залишиться, буде задіяно у виробленні NO. Саме тому для досягнення помітного ефекту в тренувальному процесі, аргінін рекомендують приймати починаючи від 3 грам і більше.
На даному етапі розповіді ми вже з'ясували, що аргінін вельми дієва штука і точно впливає на організм людини. Залишилося тільки зрозуміти, які з приписуваних йому можливостей дійсно мають місце бути, які потрібні у світі спорту, а які є домислами чи неправильним трактуванням отриманої інформації. Що ж, давайте розбиратися по черзі.
Спираючись на всю описану вище інформацію найочевиднішим часом прийому аргініну буде період безпосередньо перед тренуванням або будь-якою іншою фізичною діяльністю. Це призведе до розширення судин і як наслідок зниження тиску. До всього іншого, дозволить краще відчути памп. Аргінін можна приймати і після тренування, тоді логіка буде наступна. Ширше судини, краще кровообіг, краще відновлення. Але тут момент спірний, так як не до кінця ясно, чи дійсно таке велике значення поліпшеного кровообігу на короткий період безпосередньо після тренування. Іноді аргінін приймають на ніч, щоб стимулювати вироблення гормону росту, але теж момент спірний і нам здається, що ця властивість не представляє особливого інтересу через низький рівень.
Що ж стосується розміру порції, то тут велику роль відіграє індивідуальний фактор. Як вже зазначалося вище, на шляху «перетворення» аргініну в оксид азоту є ряд перешкод і починається він з всмоктування в кишечнику, якість якого буде залежити від особливостей фізіології конкретної людини. Ми рекомендуємо почати прийом з 3 грам і при необхідності підніматися до 6ти, але не більше. Подальше збільшення разового прийому просто не призведе ні до якого поліпшення результату. Приймайте аргінін на порожній шлунок, так як це амінокислота і при відсутності перешкод в засвоєнні, в кров вона потрапить вже через 10-15 хвилин.
Не знайдено дописів
Написати відгук