Що таке хлорофіл та для чого він потрібен?

23/10/2023

Техногенна сфера пропонує все більше різних видів техніки, аксесуарів та товарів для зручного використання. Те, чим ми користуємося кожного дня, а це телефони, автомобілі та звичайна побутова техніка поступово та в зростаючому об’ємі забруднює екологію планети. Від таких еволюційних наслідків страждає і звичайна людина, яка кожного дня зіштовхується із проблеми забруднення планети. Великий викид токсичних речовин забруднює повітря, цеу свою чергу впливає на здоров’я та благополуччя людини, що призводить до серйозних захворювань. Для того, щоб уникнути цього, варто частіше бувати на природі, їсти більше зелених овочів і фруктів, та вживати добавку, яку ми сьогодні розглянемо, щоб очистити організм і посприяти виведенню токсинів та покращенню загального стану організму і звичайно купити спортивні добавки для підсилення роботи усіх процесів.

Історія використання хлорофілу

Історія використання хлорофілу тягнеться ще з давніх часів і розвивалася у багатьох різних напрямках. Вже в давні часи люди використовували рослини, які містили хлорофіл, як частину свого харчування та для лікування. Зелене листя було важливою складовою раціону, і багато рослин використовувались у народній медицині для лікування різних захворювань. У середині XIX століття, учений Жозеф-Банжамен Буайар вперше виділив та описав хлорофіл. Це важливе відкриття дало науковцям змогу краще розуміти фотосинтез та роль хлорофілу в ньому, що призвело до подальшого вивчення та виявлення корисних компонентів хлорофілу. Проте в кінці XIX і на початку XX століття хлорофіл переважно використовувався як барвник у харчовій промисловості. Його зелений колір був привабливим для виробників харчових продуктів, і він використовувався для фарбування різних продуктів та напоїв. Водночас розвиток не стояв на місці, тому з часом були виявлені та застосовані його корисні властивості і у медицині. Перш за все, його використовували як антисептичний засіб, наприклад для лікування ясен та швидшого загоєння ран на тілі. З часом дослідження показали, що хлорофіл варто вживати і внутрішньо, так як він володіє потужною антисептичною дією, що призводить до виведення токсинів з організму.

Що таке Хлорофіл?

Хлорофіл - це зелений пігмент, що здійснює фотосинтез у рослинах і має велику кількість корисних властивостей і ефектів, які можуть впливати на організм людини. Хлорофіл, це зелена кров рослин. У рослинному світі він являється основною структурою, наприклад якщо порівняти хлорофіл із молекулою гемоглобіну людини, що виконує роль транспортера кисню в організмі, то варто відзначити, що ці молекули мають майже ідентичну структуру. Завдяки рослинам ми можемо дихати та споживати кисень, а також споживаючи овочі, фрукти та інші рослини, які багаті хлорофілом ми отримуємо шалену кількість поживних речовин.

Що таке хлорофіл

Корисні властивості хлорофілу для організму

Хлорофіл і гемоглобін мають практично ідентичну атомну структуру, що сприяє чудовому засвоєнню і повноцінному транспортуванню та виведенню всього непотрібного із організму. Ця речовина має сильні антиоксидантні властивості, що допомагають боротися із вільними радикалами та запобігають окисненню клітин. Вільні радикали це нестабільні молекули, які утворюються внаслідок природних біохімічних процесів та під впливом зовнішніх факторів. Стрес, екологія, споживання перероблених продуктів спричиняє викид вільних радикалів, тому хлорофіл як ніщо інше очищає організм та проводить так звану “детоксикацію” організму. Так як багато токсинів в основному осідають у печінці та нирках, хлорофіл покращує їх роботу.
 
Потрапляючи у шлунково-кишковий тракт, хлорофіл і там допомагає організму своїми антисептичними властивостями. Так як більшість поганих запахів із ротової порожнини являються продуктами розпаду тієї їжі, яку людина споживає, або неможливості кишечника активно справлятися з переробкою таких продуктів, хлорофіл вбиває погані бактерії, зменшує запалення кишечнику та сприяє кращому засвоєнню поживних речовин. Внаслідок цього зникають неприємні запахи, які могли б бути спричинені шлунковими розладами.
 
Завдяки цим корисним властивостям хлорофіл знаходить широке застосування в харчовій промисловості, медицині та косметиці і користь від його використання може бути різноманітною, в залежності від застосування.
 
Дана добавка вже зарекомендувала себе як природній дезодорант організму, який добре очищає його зсередини та ефективно виводить токсини. Проте його з ефективністю застосовують у різних галузях харчової, медичної та косметичної промисловості.

Хлорофіл для шкіри, волосся та нігтів

Було виявленно, що ця добавка здатна синтезувати колаген, основний структурний білок в організмі який відповідає за стан шкіри, волося, нігтів та суглобів. Також завдяки своєму складу, він містить кальцій, магній та багато інших вітамінів, які покращують стан шкіри та протидіють акне і висипанням. З цього стає зрозуміло, чому так багато виробників у сфері косметології додають хлорофіл до своїх продуктів. При нанесенні його на шкіру, він зволожує та сприяє покращенню пружності.

Хлорофіл і зміцнення імунітету

В одному із актуальних досліджень було виявлено, що хлорофіл активізує роботу лейкоцитів, що у свою чергу сприяє покращенню роботи імунітету. У проведених дослідженнях учасників було розподіллено на кілька груп, які приймали різні біоактивні добавки, в тому числі і один із найкращих антиоксидантів - вітамін С. У висновку цих досліджень була виявлена потужна дія хлорофілу на імунітет, навіть у порівнянні із вітаміном С.

Профілактика ракових захворювань

Деякі дослідження, які проводилися на людях з онкологіями шлунково-кишкового тракту показали, що хлорофіл має антиоксидантні властивості, які попереджують мутацію та злоякісне ділення клітин, що у свою чергу призводить до ракових утворень. Це ще раз доводить онкопротекторну та антиоксидантну властивість цієї речовини для усього організму.

Хлорофіл для жіночого організму

В силу особливостей жіночого організму та менструального циклу, у жінок можуть виникати проблеми із кров’ю. Хлорофіл насичує організм киснем, що нормалізує гемоглобін, покращує згортання крові та нормалізує виведення різних бактерій з організму. Також при прийомі хлорофілу відстежувалось налагодження гормонального рівня і зниження симптомів менопаузи у жінок старшого віку.
 
Варто узагальнити, що хлорофіл має досить широкий спектр дії, тому прийом цієї добавки є однією із обов’язкових умов для протидії різним неприємним проявам сьогодення.

У якій формі краще приймати хлорофіл?

У чому краще приймати хлорофіл

Як вже зазначалось, використання хлорофілу у різних галузях набуло широкої популярності. У косметології його зазвичай додають до різних кремів та засобів по догляду за шкірою. У фармацефтичних компаніях та виробників біологічно активних добавок для здоров’я, хлорофіл зазвичай можна знайти у двох формах, це таблетки та рідина.

Найпопулярнішим видом хлорофілу є рідина. Така форма є найбільш концентрованою та економною, так як однієї банки цього продукту може вистачити на кілька місяців щоденного  прийому. У рідині легко визначити потрібне дозування, можна скорегувати його під себе та отримати більшу біодоступність, так як рідина краще засвоюється організмом. Хлорофіл у рідині містить спецефічний трав’яний смак, проте більшість виробників добавок стараються додавати туди різні смакові наповнювачі, як правило це легкий м’ятний смак.

Хлорофіл у капсулах є менш концентрованою, але більш зручною формою використання. Так як іноді важко брати рідину із собою, є рішення в капсулах. Їх із легкістю можна взяти з собою та використовувати просто запиваючи капсули водою. Проте така форма більш дороговартісна, а для потрібного ефекту потрібно вживати більше капсул.
 
Тому підсумовуючи сказане, радимо обирати саме рідку форму, так як вона буде найвигіднішою по ціні і кращою по засвоєнню самої речовини.

Хлорофіл для спортсменів

Постійні фізичні навантаження та постійне перебування на тренуваннях призводить до браку енергії та кисню в організмі, що призводить до перевтоми та погіршення відновлення і працездатності. Хлорофіл, який насичує кров киснем, сприяє кращому транспорту еритроцитів необхідних для нормального функціонування клітин. Збільшення руху еритроцитів піднімає енергетичний рівень, який так важливий для спортсменів.
 
Також кілька проведених досліджень довели, що прийом хлорофілу або споживання зелених овочів та фруктів, що містять хлорофіл, сприяють підвищенню у клітинах аденозинтрифосфату, який відіграє роль основної енергетичної ланки в організмі людини.
 
Відвідувачі тренажерних залів, або любителі тренувань у закритих приміщеннях часто зіштовхувались із неприємним запахом поту через підвищену пітливість при інтенсивних тренуваннях. Так як хлорофіл являється натуральним дезодорантом, він сприяє зниженню рівня неприємних запахів поту через виведення токсинів та бактерій, які можуть провокувати такі проблеми.
 
З усього вищесказаного можна зробити висновок, що ця натуральна добавка буде чудовим рішенням як для активних людей, так і для професійних спортсменів.

Хлорофіл для схуднення

Схуднення є досить клопітким процесом, який потребує певних зусиль. Набір чи зниження ваги це ті звички або ж метаболічні процеси, які формуються довгий період часу. Постійні переїдання та жага до солодкого чи простої вуглеводної їжі можуть свідчити про певні порушення у роботі організму. Це може бути підвищений рівень глюкози у крові або ж перенавантаженість організму різними токсинами та шлаками, які важко виводяться з організму та відкладаються у жировій тканині. Саме на допомогу таким проблемам приходить хлорофіл. Вченими одного американського університету проводились дослідження серед людей, які мали на меті схуднення. Після близько трьох місяців щоденного прийому хлорофілу було виявлено, що ця добавка працює практично як препарати для нормалізації рівня цукру у крові. Серед людей, які приймали участь в експерименті, відзначалось значне зниження потягу до солодкої та вуглеводної їжі та значне зниження метаболітів у організмі, речовин які заважали метаболізації жирів у якості енергії. До того ж, вже з перших днів відстежувався значно менший потяг до швидких вуглеводів, що говорить про те, що хлорофіл включається у роботу одразу.
 
Можна із сміливістю сказати, що дана добавка буде чудовим помічником для людей, які бажають схуднути та покращити свій стан здоров’я.

Висновки

Історія вивчення хлорофілу тягнеться ще з давніх часів, де його використовували просто як харчову добавку та як лікувальний засіб. Із середини XIX століття вчені та науковці почали більш активно вивчати хлорофіл та поступово застосовувати його у медицині та косметології, проте з часом дослідження показали, що хлорофіл варто вживати і внутрішньо, так як він містить потужну антисептичну дію, що призводить до виведення токсинів та загального очищення. Хлорофіл - це зелений пігмент, що здійснює фотосинтез у рослинах, і має велику кількість важливих корисних властивостей і ефектів, які можуть впливати на організм людини. Серед основних властивостей - виведення продуктів розпаду, нормалізація гемоглобіну, потужні очисні та антиоксидантні властивості. Хлорофіл має досить широкий спектр дії, тому чудово підійде тим, у кого проблеми зі шкірою, імунітетом та неприємним запахом тіла. Також ця добавка стане у нагоді і спортсменам, які займаються спортом та хочуть постійно бути енергійними. Однією з кращих форм хлорофілу є рідина, так як її легко приймати і вона має безліч різних варіантів застосування.

Часті запитання

Чи є побічні ефекти від прийому хлорофілу ?

Зазвичай при нормалізованій порції прийому на день побічних ефектів не зустрічалося. Проте у певних категорій людей можлива індивідуальна реакція чи непереносимість.

Як приймати хлорофіл ?
Як довго можна приймати хлорофіл ?
Який хлорофіл на смак ?
Чи можна приймати хлорофіл із лікарськими засобами ?
Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Корисна стаття, чула від подруг про цю добавку, а тепер і сама добре знаю для чого вона

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті