Що таке гейнер і як його приймати?

03/02/2021



Що таке гейнер?

Що таке гейнер? Визначення

Сама назва даного продукту, слово «Гейнер» англійською мовою пишеться як «Gainer» і походить від кореня Gain, що в свою чергу означає: посилення, приріст, збільшення і т.д. Вже тільки цього цілком достатньо, що б зрозуміти головний напрямок роботи подібної добавки. Всім своїм складом гейнер показує нам, що зроблений в першу чергу для того, що б допомогти атлету набрати вагу тіла і посилити потенціал можливого зростання. Ми зараз говоримо конкретно про спортивні добавки, які зроблені з дотриманням певних равил і пропорцій складу. 

Детальніше про складові гейнера і принципи його роботи

В дієтології є три основних компоненти, на яких постійно загострюється увага при плануванні раціону харчування, це білок, вуглеводи і жири. Всі вони потрібні і важливі в рівній мірі, але кожен відповідає за своє поле діяльності. У випадку з гейнером, його основний компонент це вуглеводи, так як саме вони дають найбільшу кількість калорій на одну і ту саму кількість продукту. Тут ми і підходимо до основної мети гейнера, це збільшення калорійності вашого денного раціону харчування. Саме це завдання є для гейнера першочерговим.

Вуглеводи - це органічні сполуки, які притаманні всім живим організмам без винятку. Дані речовини є в усьому живому і виконують дуже важливі функції, серед яких:

  1. Пластична – вуглеводи в живому організмі беруть участь в побудові АТФ, ДНК і РНК.
  2. Енергетична – під час перетворення (окислення) 1 г вуглеводів виходить близько 4 ккал енергії.
  3. Осмотична – вуглеводи беруть активну участь в регуляції осмотичного тиску крові, завдяки рівню глюкози.
  4. Рецепторная – багато клітинних рецепторів у своєму складі мають різну кількість сахаридів.
  5. Запасаюча – по суті, вуглеводи можуть бути збережені нашим організмом і використовуватися в якості «альтернативного джерела живлення» у вигляді глікогену.

Є ще структурна і опорна функція вуглеводів, але вони притаманні в основному рослинам і комахам, тому ми не будемо загострювати увагу на цих аспектах. Знаючи ці п'ять основних функцій вуглеводів не складно зрозуміти для чого їх потрібно споживати в достатній кількості і що буде, якщо цього не робити, але давайте повернемося до Гейнера в цілому.

Як було написано вище, основним завданням гейнера як спортивної добавки, є збільшення калорійності раціону, що досягається за рахунок вуглеводної складової, але це ще далеко не кінець списку компонентів. У будь-якому гейнері ви також знайдете і білок, так як він є головним будівельним матеріалом в людському організмі і без його участі неможливо повноцінне відновлення будь-яких тканин і тим більше м'язів. Тому в будь-якому продукті з написом «Gainer» ви точно знайдете від 10% до 50% білка. Звісно у складі присутні жири, але їх кількість завжди намагаються звести до мінімуму, так як їх зазвичай завжди вистачає в простій їжі.

Окремо варто згадати про всілякі додаткові складові в числі яких можуть бути вітамінно-мінеральні комплекси, різні амінокислоти, креатин і навіть деякі енергетики. Але все це носить другорядне значення і не варто сильно загострювати свою увагу при виборі гейнера на цих аспектах.

Гейнер як спортивна добавка

З огляду на склад будь-якого гейнера ми чітко розуміємо, що це за своєю суттю заміна повноцінного прийому їжі в мініатюрі. Зазвичай даний продукт використовують в якості перекусу в проміжку між основними прийомами їжі або ж в моменти пікового виснаження організму (вранці, відразу після сну або ж безпосередньо після тренування). По суті, це тільки що і були головні рекомендації по прийому гейнера.

Окремо потрібно сказати, що даний продукт не здатний повноцінно замінити прийом їжі. При складанні режиму свого харчування завжди концентруйтеся на звичайних продуктах, а вже якщо цього стає з якої-небудь причини не достатньо, ви можете підключити гейнер і «добрати» відсутню кількість калорій з спортивного харчування. Дотримуючись цього простого правила, ви досягнете максимального ККД від прийому цієї добавки.

Гейнер для набору ваги

Основні види гейнера

Все нижче перераховані підвиди спортивної добавки, що тут описується, базуються на співвідношенні компонентів складу один до одного. Дана клісіфікація не є єдино правильною і вичерпною, але найчастіше вживається для диференціації цього виду спортивного харчування.

За кількістю білка в складі

  • Низькобілковий гейнер – у складі даного продукту буде істотно переважати вуглеводна складова, відсоток білка зазвичай знаходиться на рівні 10% або менше. Ціна низька. Характерними представниками даної категорії є: Mass UpPro Mass та Gain bolic.
  • Високобілковий гейнер – на противагу попередньому класу, тут кількість білка завжди на високому рівні, зазвичай 25-35%, іноді доходячи до 50%. Завжди висока ціна. Характерні представники: Muscle ONAnabolic Mass та Oat Meal.
  • Гейнер із середнім вмістом білка – таких переважна більшість, зазвичай значення знаходиться десь в межах 15-20 г білка на 100 г продукту. Ціна залежить від фірми і деяких інших показників. Найпопулярніші: Real MassSerious Mass та Gain Fast.

По виду вуглеводів

  • На швидких (простих) вуглеводах. Продукти, що знаходяться в даному підрозділі у своєму складі мають прості вуглеводи. Ще їх називають швидкими, через швидкість розщеплення і засвоєння. Зазвичай це моно або дисахариди. Саме швидке засвоєння і різкий викид глюкози в кров є як плюсом, так і одночасно мінусом такого складу. Ідеальним плюсом це буде, якщо ви худорлявої статури, у вас швидкий обмін речовин і вам дуже складно набрати вагу тіла. В такому випадку прискорене засвоєння і різке підвищення рівня цукру в крові дасть вам більший потенціал для використання енергії, що утворилася. Популярні представники:

Kevin Levrone Anabolic Mass або Real Pharm Real Mass

Моносахарид
  • На повільних (складних) вуглеводах. Тут все діаметрально протилежно попередній категорії. Дані варіанти добавок грунтуються на полісахаридах, які складаються з різної кількості моносахаридів, тому період розщеплення і засвоєння у таких вуглеводів істотно більший, що дозволяє поступово піднімати рівень цукру в крові. Це дає більше часу організму для того що б реалізувати запаз глікогену що утворився. Гейнери на основі складних вуглеводів підійдуть в першу чергу тим, хто схильний до набору зайвої ваги за рахунок жирової тканини і не хоче піддаватися ризику набрати багато жиру. Проте варто зазначити що гейнери з подібним складом зустрічаються рідше і не так популярні через більш дорогі ціни, але вони завжди краще з точки зору дієтології, наприклад:

Muscle juice Revolution або Kevin Levrone Oat Meal

Полісахарид
  • Комбіновані. По суті, в таких варіантах немає явного поділу за вуглеводною складовою і в переліку компонентів людина яка розбирається знайде як моно, так і полісахариди. Таких продуктів переважна більшість і виділити з них якихось конкретно кращих представників не є можливим. Тому тут обійдемося без прикладів.
Полісахарид Плюс Моносахарид

Мабуть, це основні різновиди гейнерів, які ви можете знайти як на цьому, так і на інших сайтах присвячених спортивному харчуванню. Звичайно, варто ще згадати про додаткові складові деяких представників даної категорії. Наприклад у "Сіріус Масс" є вітамінно-мінеральний комплекс, але концентрація цих речовин не значна, тому не варто його розцінювати як повноцінну заміну мультивітамінним комплексам. В "Mass Up" додають креатин і таурин, що дозволяє деяким чином підвищити продуктивність тренування, але знову ж таки, для повноцінного курсу прийому креатину цього звісно не достатньо.

Ми сподіваємося, що дана стаття була корисна і ви знайшли тут потрібну для себе інформацію. Якщо ж у вас залишилися або виникли будь-які питання, сміливо задавайте їх нашим консультантам за телефонами вказаними у шапці сайту або в живому чаті під час робочого часу магазину. Дякуємо за увагу.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Коментарі

Гейнер набагато краще набрати масу у порівняння з протеїном. У статті прочитайте, на що слід звертати увагу і зможете вибрати хороший для вас

Написати відгук
Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті