Протеїн, він же білок - це органічна речовина, що складається з амінокислот, які з'єднані між собою і утворюють поліпептиди. Це трохи спрощене загальне поняття цього терміна. Що ж стосується протеїну, як продукту з категорії спортивне харчування , то тут можна дати таке визначення. Протеїн - це харчова спортивна добавка, в основі якої знаходиться одне або більше джерел білка, тваринного або рослинного походження, а також деякі інші складові, які надають кінцевому продукту потрібної консистенції, смак, запах і т.д.
Білок є невід'ємною частиною нашого денного раціону. Він вкрай важливий для повноцінного функціонування всього організму в цілому і окремих його систем.
Але тут є один нюанс. По суті, будь-який білок у своїй початковій формі не може засвоїтися нашим організмом, тому що є чужорідним для нього. Тому, за допомогою травлення, він розщеплюється до амінокислот, які вже і засвоюються в кишечнику.
По суті, все в нашому організмі тією чи іншою мірою складається з амінокислот, а отже, на постійній основі потрібна певна їхня кількість для підтримання нормальної функціональності та відновлення пошкоджених тканин. Ось тут ми й підходимо до основного, що протеїн , як спортивної добавки.
Кожному спортсмену відомо, що білок це будівельний матеріал і його постійно має бути в надлишку, якщо ви дійсно хочете прогресувати у своєму тренувальному процесі. Звісно, в першу чергу ви повинні споживати білок зі звичайної їжі. Це варіант найбільш природний для нас і подібний протеїн буде добре засвоюватися. Але при підвищених фізичних навантаженнях швидкість обміну речовин у людини істотно зростає, а отже і споживання необхідних речовин повинно зростати. У якийсь момент стає проблематично споживати багато білкової їжі і на виручку приходить спортивне харчування, а точніше різноманітні білкові суміші.
У світі спорту протеїн як добавка займає дуже важливу роль, але, незважаючи на це, всі завжди повинні пам'ятати, що це всього лише добавка до вашого звичайного раціону харчування. Ні в якому разі не можна будувати свою дієту навколо будь-яких спортивних добавок. Вони завжди повинні займати місце запасного або додаткового джерела корисних речовин.
Можна по різному класифікувати білкові добавки, але найпоширенішим способом є поділ їх за походженням білка, бувають такі види:
Найбільш поширений вид білка, набув своєї популярності завдяки високій швидкості засвоєння і хорошій біологічній доступності. Його отримують з сироватки, як побічний продукт в молочній промисловості. Існує кілька фракцій даного виду білка, ще їх називають ступенями очищення: концентрат, ізолят і гідролізат.
Протеїн на основі яєчного білка на полицях магазинів зустрічається значно рідше, ніж сироватковий. Це обумовлюється більш складним і дорогим процесом виробництва. В силу цього ж фактора він не придбав такої широкої популярності як сироватка. Але не поступається своєму більш поширеному побратиму по біологічним якостям. Засвоюється він трохи довше, але різниця не суттєва. За біологічною доступністю тримається на такому ж високому рівні.
Казеїн або як його ще називають молочний протеїн, так само як і сироватка є певним побічним продуктом молочної промисловості. Тільки це пряма протилежність сироватковому білку. Казеїн засвоюється найдовше, завдяки особливостям будови своєї молекули. Даний процес може тривати від 4 до 6 годин. Тому казеїн і всі його фракції вважаються «нічним» протеїном, так як найчастіше вживається безпосередньо перед сном, для тривалого і поступового насичення організму всіма необхідними амінокислотами.
Вид білка, основною сировиною для якого стає м'ясо тварин, найчастіше це яловичина, іноді використовується м'ясо птиці (куряче). Даний вид білка не є поширеним і з'явився як відповідь на непереносимість лактози у деякої кількості людей. Він повністю виключає будь-які проблеми з засвоєнням молочної продукції і так же багатий незамінними амінокислотами, як і сироватковий білок. Найчастіше має своєрідний присмак при розмішуванні. Найкраще його замішувати на воді.
У самій назві даного підвиду протеїну вже є підказка. Такі добавки складаються з декількох різноманітних джерел білка і їх фракцій. Зроблено це в першу чергу для того, що б потрапити за часом засвоєння між сироваткою і казеїном. Кожен вид білка в складі комплексного протеїну буде засвоюватися зі своєю швидкістю, а отже відчуття насичення буде зберігатися більш тривалий час. Такий варіант ідеально підійде для заміни перекусів між прийомами їжі.
Коли говорять про білку рослинного походження, в першу чергу мають на увазі соєвий протеїн. Він заслужено вважається менш популярним через свої особливості. «Бідний» амінокислотний склад, в якому основне місце займають найпоширеніші амінокислоти, яких вистачає і в звичайній їжі. До всього цього можна ще додати той факт, що будь-який рослинний білок буде трохи гірше засвоюватися вашим ШКТ. Але деякі категорії людей знаходять для себе явні плюси такого джерела білка. Він істотно дешевше всіх інших аналогів, його можуть вживати вегетаріанці і люди, які дотримуються посту.
Кожен з описаних видів білка має свої нюанси в прийомі, які бажано врахувати при плануванні денного раціону харчування. Але так само є загальні рекомендації.
Всі цікаві для вас додаткові питання ви сміливо можете задавати нам в живому чаті на сайті або ж зателефонувавши за контактними номерами в шапці сайту.
Не знайдено дописів
Написати відгук