Що таке протеїн і як його приймати?

05/04/2019

Протеїн є однією з найбільш популярних позицій серед спортивного харчування, його дуже часто купують для нарощення м’язів, при схудненні, просто як корегування власного раціону харчування, оскільки дана добавка є дуже важливим макронутрієнтом для нашого організму. Однак, намагаючись придбати протеїн можна зіштовхнутися з великою кількістю різновидів, тому новачки, які раніше його не вживали можуть трохи тут розгубитися.

Аби при виборі у вас взагалі не виникало труднощів, ми у цій статті розглянемо основні відмінності по протеїні, його види та особливості, зокрема, коли та який краще приймати. Окреслимо основні рекомендації, щодо вживання, тому вам залишиться лише прописати спортивне харчування Україна інтернет-магазин та обрати доцільну для вас позицію.

Протеїн як спортивна добавка!

Кожному спортсмену відомо, що білок це будівельний матеріал і його постійно має бути в надлишку, якщо ви дійсно хочете прогресувати у своєму тренувальному процесі. Звісно, в першу чергу ви повинні споживати білок зі звичайної їжі. Це варіант найбільш природний для нас і подібний протеїн буде добре засвоюватися. Але при підвищених фізичних навантаженнях швидкість обміну речовин у людини істотно зростає, а отже і споживання необхідних речовин повинно зростати. У якийсь момент стає проблематично споживати багато білкової їжі і на виручку приходить спортивне харчування, а точніше різноманітні білкові суміші.

У світі спорту протеїн як добавка займає дуже важливу роль, але, незважаючи на це, всі завжди повинні пам'ятати, що це всього лише добавка до вашого звичайного раціону харчування. Ні в якому разі не можна будувати свою дієту навколо будь-яких спортивних добавок. Вони завжди повинні займати місце запасного або додаткового джерела корисних речовин.

Основні види білкових добавок

Можна по різному класифікувати білкові добавки, але найпоширенішим способом є поділ їх за походженням білка, бувають такі види:

Сироватковий

Найбільш поширений вид білка, набув своєї популярності завдяки високій швидкості засвоєння і хорошій біологічній доступності. Його отримують з сироватки, як побічний продукт в молочній промисловості. Існує кілька фракцій даного виду білка, ще їх називають ступенями очищення: концентрат, ізолят і гідролізат. Детальніше про цей вид білкових добавок читайте тут ➡️ "Сироватковий протеїн і його ступені очищення (концентрат, ізолят, гідролізат)"

Яєчний

Протеїн на основі яєчного білка на полицях магазинів зустрічається значно рідше, ніж сироватковий. Це обумовлюється більш складним і дорогим процесом виробництва. В силу цього ж фактора він не придбав такої широкої популярності як сироватка. Але не поступається своєму більш поширеному побратиму по біологічним якостям. Засвоюється він трохи довше, але різниця не суттєва. За біологічною доступністю тримається на такому ж високому рівні.

Казеїн

Казеїн або як його ще називають молочний протеїн, так само як і сироватка є певним побічним продуктом молочної промисловості. Тільки це пряма протилежність сироватковому білку. Казеїн засвоюється найдовше, завдяки особливостям будови своєї молекули. Даний процес може тривати від 4 до 6 годин. Тому казеїн і всі його фракції вважаються «нічним» протеїном, так як найчастіше вживається безпосередньо перед сном, для тривалого і поступового насичення організму всіма необхідними амінокислотами.

Яловичий (м'ясний)

Вид білка, основною сировиною для якого стає м'ясо тварин, найчастіше це яловичина, іноді використовується м'ясо птиці (куряче). Даний вид білка не є поширеним і з'явився як відповідь на непереносимість лактози у деякої кількості людей. Він повністю виключає будь-які проблеми з засвоєнням молочної продукції і так же багатий незамінними амінокислотами, як і сироватковий білок. Найчастіше має своєрідний присмак при розмішуванні. Найкраще його замішувати на воді.

Комплексний

У самій назві даного підвиду протеїну вже є підказка. Такі добавки складаються з декількох різноманітних джерел білка і їх фракцій. Зроблено це в першу чергу для того, що б потрапити за часом засвоєння між сироваткою і казеїном. Кожен вид білка в складі комплексного протеїну буде засвоюватися зі своєю швидкістю, а отже відчуття насичення буде зберігатися більш тривалий час. Такий варіант ідеально підійде для заміни перекусів між прийомами їжі.

Рослинний білок

Коли говорять про білку рослинного походження, в першу чергу мають на увазі соєвий протеїн. Він заслужено вважається менш популярним через свої особливості. «Бідний» амінокислотний склад, в якому основне місце займають найпоширеніші амінокислоти, яких вистачає і в звичайній їжі. До всього цього можна ще додати той факт, що будь-який рослинний білок буде трохи гірше засвоюватися вашим ШКТ. Але деякі категорії людей знаходять для себе явні плюси такого джерела білка. Він істотно дешевше всіх інших аналогів, його можуть вживати вегетаріанці і люди, які дотримуються посту.

Основні рекомендації по прийому протеїну

Кожен з описаних видів білка має свої нюанси в прийомі, які бажано врахувати при плануванні денного раціону харчування. Але так само є загальні рекомендації.

  1. Протеїн це просто добавка і ви можете використовувати її коли завгодно, в не залежності від обставин.
  2. Сироватковий протеїн засвоюється швидко, тому його краще пити вранці до сніданку або безпосередньо після тренування, так як в цей час організм найбільше потребує необхідні для відновлення речовини.
  3. Комплексні протеїни купують найчастіше як певну заміну перекусу між прийомами їжі через тривале почуття насичення.
  4. Казеїн звісно краще пити на ніч і отримувати від цього максимальну віддачу у вигляді поступового вкидання в кров необхідних амінокислот.
  5. Будь-який протеїн можна розмішувати на воді або молоці.
  6. Ізоляти та гідролізати краще мішати на воді, так як вони мають найвищу швидкість засвоєння, а звичайне молоко буде істотно гальмувати цей процес. Хоча дана рекомендація не критична.
  7. Середня разова порція це зазвичай 30-35 г продукту з якого ви отримаєте 22-28 г чистого білка, готового до засвоєння.
  8. Приймайте 2-3 порції протеїну в день і це дасть вам хороший поштовх в розвитку мускулатури.




type of proteins

Всі цікаві для вас додаткові питання ви сміливо можете задавати нам в живому чаті на сайті або ж зателефонувавши за контактними номерами в шапці сайту.

Автор: 

Володимир Кушнір

Топ менеджер компанії mega-mass.ua. Експерт в галузі спортивних добавок.Більше 12 років у сфері спорту, здорового та спортивного харчування. Багаторазовий учасник світових EXPO виставок в Німеччині, Дубаї та Польщі. Особистий досвід вживання та тестування спортивних добавок понад 10 років. Автор блогу в Тік Ток з аудиторією 200 000+ фоловерів про здоровя та красу.

Інші корисні статті
Популярні товари
Інші корисні статті